Startupmiljøet - En hyklers paradis

Startupmiljøet – En hyklers paradis. #prøverigen

Nikolaj Astrup Madsen 01. June, 2014 31 kommentarer

Startupmiljøet er fantastisk, fordi det motiverer en masse til at starte op, god viden bliver delt, folk mødes og alt muligt andet.

Men det er samtidig utrolig hyklerisk. Startupmiljøet er blevet hipster og det er jo både godt og skidt. Godt fordi det bliver mere udbredt at være iværksætter, dårligt fordi der er enormt meget tom snak. Du kan ikke tage til et startup event uden at folk på SU citerer Steve Jobs.

En af de værste ting er at iværksættere er gode til at snakke om hvor godt det er lave fejl, at lære af dem og blive ved. Vi har ikke samme kultur omkring fiaskoer i Danmark, som andre steder i verden, men det virker som om det er på vej. I hvert fald er det kommet til snakken.

Startupmiljøet - En hyklers paradis

Desværre er der ikke mange som deler deres rigtige fejl og nederlag. De folk som markedsfører sig mest som iværksættere i Danmark er nogle af de dårligste til at dele, når tingene ikke går som planlagt.

Desværre. At flere deler deres oplevelser med nedture som iværksættere, vil – i mine øjne – motivere flere til at blive ved og ikke give op. Den gennemsnitlige iværksætters liv er ikke fester på Zen, sexede apps og grafer der bare går op og op. 99% af alle iværksættere vil opleve nedture, fiaskoer og modgang, så jo mere folk deler omkring dette, jo flere værktøjer og jo mere motivation vil folk have til at komme igennem nedturene.

Derfor har jeg sammen med Halfdan Timm fra JUF.dk taget initiativ til at fem iværksættere i uge 23 deler nogle af deres nederlag som iværksættere. Os begge to inklusiv. De skriver et indlæg på deres egen blog om noget, som har været en fiasko og hvad de lærte af det.

I ugen vil hashtagget #prøverigen blive brugt.

Forhåbentligt kan det motivere andre til også at dele deres nederlag.

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Skide god idé – jeg er en af dem der tit har siddet og taget mig til håret og været frustreret når alting går galt for mig, mens det tilsyneladende går fantastisk for alle andre.

  Jeg vil med glæde bakke op om initiativet, og deler gerne en artikel om noget der er fejlet fuldstændigt for mig, samt hvad jeg har lært af det 🙂

 • Hej Nikolaj! Super godt, at du og Halfdan den store tager det emne op – jeg har en række blogpost klar, som udkommer så snart, jeg går live med http://www.tokekruse.dk. Indtil da har jeg flittigt berørt mine fiasko bl.a. i dette interview: http://www.korridoren.tv/dk/video_praesentation.htm?id=114110000916951 (gå til 7 min og 20 sek ind), hvis du kun vil høre om mine fiaskoer 🙂

  Super godt initiativ udover det!

  Toke

 • Cool ide. Jeg synes du rammer nogle gode punkter. Der er gået meget tomsnak i iværksætteriet 🙂

 • Jamen for filan da et godt initiativ – bliver helt inspireret til at skrive om egne fiaskoer i online verdenen 🙂

  TAK.

  Kram
  Maj

  • Smadder godt. Der er for mange der starter noget op på et håb om at alt nok skal gå, og ved første kæmpe fejl de laver så giver de op. Jeg kan selv mærke det når noget jeg forsøger, ikke rigtig virker, jeg bliver opgivende, men heldigvis går det hurtigt over. Tror helt bestemt det er lettere hvis man gør sig klart at der SKAL være bump på vejen, ellers er der et eller andet galt. Alle vil opleve at det hele fucker up engang imellem, det gælder bare om at finde ud af at komme videre.

 • Thomas

  Hej Nikolaj & Halfdan

  Enormt godt initiativ. Hvis nogen vil lægge opslagstavle til bringer jeg også gerne et indlæg om udfordringerne og de bump jeg allerede har mødt på vejen – samt lidt om hvad der får mig til at blive ved og ved 🙂

  Nogen der lægger spalteplads til?

  /Thomas

 • Tobias Ehlig

  Gode pointer, Nikolaj.

  Men kan du uddybe “Du kan ikke tage til et startup event uden at folk på SU citerer Steve Jobs.”?

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Hej Tobias. Beklager sent svar. Det er bare min måde at lave lidt sjov med at der er enormt meget snak. Det er ikke målrettet studerende eller andet, men jeg synes at – og det gælder specielt startupmiljøet i København – at der er mange fine ord, citater, snak om smarte apps og alt muligt andet. Måske lidt for få reelle forretninger.

 • Thomas H. I. Thomsen

  Sådan Nikolaj og Halfdan!

  I rammer hovedet på sømmet!

  Ser frem til at læse historierne!

  /Thomas

 • Godt initiativ – de blogindlæg vil jeg se frem til at læse! 🙂
  Elsker forresten citatet “Du kan ikke tage til et startup event uden at folk på SU citerer Steve Jobs” – synes virkelig det rammer hovedet på sømmet!

 • Fantastisk idé!!
  Der vil helt sikkert komme en masse guldkorn frem om hvad man skal passe på med, og hvordan man kommer igennem de svære perioder, som man bare ikke kan undgå.

  Thumbs up for det gode initiativ 🙂

 • Hej Nikolaj.
  Jeg er vild med din evne til at vende tingene på hovedet og sætte spørgsmålstegn ved det eksisterende! Det er nemlig blevet hipt at være iværksætter – eller rettere, der hersker en diskurs omkring iværksætteri, som får det til at lyde helt fantastisk. Jeg er ikke selv iværksætter, men har mødt så mange af slagsen og læst så mange imponerende historier, at jeg til tider har overvejet det. For selv, når det fejler, går det alligevel godt (man bliver klogere, stærkere osv.)! Hvilket heldigvis i mange tilfælde er sandt, men man glemmer lige, at det GØR ondt at fejle, og at man som iværksætter som regel har investeret enormt meget, som risikerer at være spildt (penge, tid, engagement – og alt det, man har opgivet fordi al ens tid går med arbejde). Jeg er nået frem til, at livsstilen ikke er noget for mig og at jeg ikke har lyst til at sætte det på spil, der kræves. Måske kommer det engang, men ind til da vil jeg bakke op om ærlig, gennemsigtig kommunikation omkring iværksætteri, så folk har en reel chance for at vurdere, om det er noget for dem eller ej.
  Jeg har kæmpe respekt for rigtig mange iværksættere, og for dem der er med til at skabe gode forhold for nye iværksættere, så vi får flere jobs og innovative ideer. Men jeg er ikke fan af den ensidige diskurs, der forgylder og forhipper iværksætteri i sig selv. Så jeg glæder mig til at følge jeres bidrag i debatten!

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Hej Stine,

   Rigtig gode pointer. Jeg er helt enig!

   I bund og grund synes jeg det er synd at alt handler om hvor fantastisk det er, for sådan er livet ikke som iværksætter – og det er det altså ikke for nogen. Du har helt ret i at der er en hel skæv diskurs.

 • Nikolaj min ven, kom til Aarhus så du kan få en krammer – spot on beskrevet! Det er så rigtigt at iværksætteri og startup er mere end blot den “rosenrøde” rejse det kommer til at lyde som i medierne når man blot hører om it selskaber med finansiering og kæmpe burn rates….Der glemmes ofte det segment af iværksættere der aldrig bliver større end 3-10 mand, hvilket også er en hel del – og her tænker jeg alt fra tømrere, frisører og it/marketing som os selv.

  Glæder mig til at læse og tænker på om jeg har nogle fiaskoer jeg selv vil dele 😉

 • […] alle lukkede danske CVR-numre – og jeg talte for nyligt om, hvordan det danske startupmiljø er meget lidt villige til at tale om deres fejlslagne […]

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Det er ikke til at sige, men det er fedt at han deler!

 • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

  En ung fyr, Christian Højbo Møller, har også skrevet et åbent og ærligt indlæg: http://saic.dk/proever-igen/

 • Først og fremmest tak for invitationen, Nikolaj.

  Det er et spændende projekt som jeg kan anbefale en hver iværksætter at deltage i. Jeg har netop klikket udgiv på mit bidrag til #prøverigen og selvom min historie er næsten 10 år gammel var det sundt at få genreflekteret over de ting som gik galt.

  Læs mit bidrag her: http://www.lars-skjoldby.dk/proever-igen

 • Jeg byder ind med denne rutsjebanetur af en startup-rejse fra business angel funding til bootstrapping i Thailand: http://fridriksson.tumblr.com/post/86584610871/a-startup-postmortem-with-a-happy-ending-in-thailand

 • Hej Nikolaj 🙂

  Hvor er det super fedt.

  Da jeg startede som iværksætter spurgte jeg også tit mig selv “er det bare mig der er komplet idiot mens alle andre lader til at have total styr på “the shit””?

  Men selvfølgelig er det ikke det. Det er bare ikke alle, der er så villige til at fortælle, at de har sejlet (og til tider stadig sejler) rundt i det at være selvstændig 🙂

  Men for at andre ikke skal sidde med den følelse af at være den eneste, der synes det er svært, skrev jeg dette blogindlæg i sin tid.

  Det hedder “kom med bag scenen – det første år i min virksomhed” 🙂

  http://businessbooster.dk/virksomhedsdrift/kom-med-bag-scenen-det-forste-ar-min-business/

  God fornøjelse og tak for at tage et super vigtigt emne op.

  Glade hilsner

  Charlotte Lotus Sommer

 • […] i gang, og alt tyder på, at det var præcis det kærlige spark, som der er brug for. I blogindlægget skriver Nikolaj Astrup, at iværksætternes popularitet har ført til […]

 • […] For nogle uger siden, var jeg med til at lave et lille mini initiativ kaldet #prøverigen. Kort fortalt handler det om at dele – og opfordre andre til at dele – deres nederlag som iværksættere. Læs hele baggrunden og en masse gode historier som folk har delt lige her. […]

 • […] danske iværksættere, bl.a. Nikolaj Astrup, Halfdan Timm og Lars Skjoldby har startet en trend, hvor de under hashtagget […]

 • […] nogen måneder siden lavede Nikolaj Astrup Madsen indlægget, “Startupmiljøet – En hyklers paradis”, der kort sagt opfordrede folk til at dele deres iværksætter nederlag med hashtagget […]

 • Tak for en god artikel – kunne ikke sige det bedre selv og er helt enig i, at det er en vigtig motivationsfaktor at høre om, at andre også har oplevet bump på vejen.

 • Hej Nikolaj.

  Lettere inspireret af #prøverigen har jeg skrevet et indlæg om hvorfor mit seneste projekt ikke fungere i længden – og hvorfor jeg lukkede det ned.

  Indlægget ligger lige her; http://www.christoffersteenbeck.dk/roomplus-x-derfor-stoppede-jeg

  Tak for inspirationen til det.

  Dbh, Christoffer

 • fantastisk ide. Jeg synes jo det er vildt at man gang på gang skal hører hvordan der bliver undervist om iværksætteri på skoler. Det er den samme tomme snak om forretningsplan og en innovativ ide hver gang. Det bliver man ofte ikke iværksætter af. Mange af de gode ideer er simple

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri