Metro Beijing

Om at være dansker i Beijing, Kina.

Nikolaj Astrup Madsen 27. September, 2012 10 kommentarer

Et par stykker har spurgt mig om, hvad jeg egentlig laver i Beijing. Efter ca. 5 uger her, og det vist også tid til at forklare.

D. 1. august havde jeg opsagt mit gode, rare job og d. 23. august rejse min kæreste og jeg til Beijing. Hun er kommet ind på en masteruddannelse her, som var en god mulighed for hende. Vi har altid snakket om at prøve at bo i et andet land, så det var med at tage muligheden nu den var der. Jeg havde ikke regnet med at det skulle være allerede, og jeg havde heller ikke regnet med at jeg skulle til Kina.

Metro Beijing

Jeg har endnu ikke prøvet at sidde ned i en metro 🙂

Kina er spændende. Det er et land i en hurtig udvikling, og Beijing er en by i endnu hurtigere udvikling. Det er interessant at se skellet mellem traditioner og historie og nye tendenser. Der sker noget i Kina, og det går hurtigt.

Skal vi virkelig se sådan op til Kina?

Vi har det med, i vestlige medier, at synes Kina er helt fantastisk. Vi frygter dem og ser op til dem på grund af deres økonomiske vækst. Til tider tænker jeg at det måske går lidt for hurtigt. En dansker i Kina fortalte mig, at det er vigtigt for kinesere at se travle ud – Men er de det? De bruger måske mange timer på deres arbejde, men der er mange jobs, hvor man virkelig undrer sig over hvad de laver – De er der bare. Det slår mig dagligt at mange virker trætte og ikke glade.

Beijing traffic

Beijing traffic - Kø og meget forskellige transportmidler.

Personligt ser jeg mere op til Bhutan, hvor man ikke kun måler succes på BNP, men også GNH (Gross National Hapiness) – Læs mere om det her.

Min hverdag i Kina

Jeg har siden jeg opsagde mit job knoklet på at starte en virksomhed, mens jeg lever af enkelte konsulentopgaver. Jeg har derfor skulle få en hverdag til at fungere med træning og arbejde i Beijing. Hjemmefra var jeg så heldig, at få kontakt til Carsten – en dansker som i 14 år har været i Kina, og i dag driver egen virksomhed herude. Han tilbød mig – gratis – en kontorplads i hans virksomhed. En fantastisk mulighed. Desværre tager det mellem halvanden til to time hver vej at komme derud, så det er ikke meget jeg benytter det.

Kage

Carsten var så flink at give kage på min første dag på kontoret. Før det var jeg faret vild et par gange på vej derud, så det skulle fejres at jeg endelig kom derud.

Indtil videre har jeg arbejdet en del hjemmefra, og så plejer jeg at tage ud på nogle forskellige cafeer hvor både kaffen er god og nettet som regel er stabilt. Det har været sværere end jeg troede at skabe nogle gode vaner. Jeg skifter mellem at synes at det hele er utrolig spændende og fantastisk, og så til at synes at det hele er frustrerende og irriterende. Når jeg snakker med andre, som kommer fra vesten og skal vænne sig til en hverdag i Kina, skulle det være helt normalt.

Når man ikke starter på en arbejdsplads eller et studie, skal man selv ud og skabe netværk, noget socialt og en hverdag. Gennem triathlon er jeg kommet i kontakt med specielt en amerikaner som er blevet en god ven, men også en fra Spanien og en fra Finland. Det har været rigtig godt at møde nogle andre mennesker med en helt anden baggrund, og det har gjort starten en del nemmere.

Beijing International Triathlon

Min kæreste Michelle og min amerikanske ven Matthew til Beijing International Triathlon

Er min fremtid i Kina?

Det firma, som jeg knokler på at starte op, har intet med Kina at gøre, og jeg har som sådan aldrig haft en speciel interesse i Kina. Her er spændende, og en masse muligheder, men jeg er ret sikker på at min fremtid ikke er i Kina. Det vigtigste for mig er at få succes med min virksomhed og triathlon.

Der er nok ikke noget man kan kalde optimale betingelser. En klog mand fortalte mig, da jeg var lettere frustreret over at træne triathlon i Beijing, at “De der lykkes er ikke de som har de bedst muligheder, men de som får det meste ud af de muligheder de har”. Selvom det selvfølgelig satte lidt tanker i gang, så kan man i hvert fald forsøge at optimere sine betingelser. Jeg må nok indrømme at Beijing ikke er det bedste sted for en triatlet og for iværksætter som vil starte en virksomhed der skal sælge produkter i Danmark.

China triathlon

Kineserne er ved at få interesse for triathlon. Det bliver stort!

Jeg ved ikke helt hvad fremtiden byder. Lige nu nyder jeg bare de oplevelser og udfordringer der er. Der er enormt mange ting jeg synes er fantastisk ved Kina, så jeg forsøger at suge al inspiration og indtryk til mig.

Fantastiske Kina

Selvom der måske er andre steder i verden, der ville være bedre til at udleve mine drømme, så kan det ikke diskuteres at Kina er fantastisk. For en ung, naiv iværksætter med lyst på livet, er der masser af inspiration at hente, både I de løsninger de finder og de udfordringer de har. Nogle gange, tager jeg en kort pause fra arbejdet og går igennem hutonger, som er små gader som på billedet herunder. Hvis man ser på hvordan folk driver forretning og hvordan folk lever bliver man altid forundret og inspireret. Samtidig er disse områder, blevet meget smarte, så der er masser af små kreative butikker og cafeer.

Hutongs

Hutongs i Beijing

Kina har også en masse udfordringer, som kan få selv den mindst kreative til at tænke på skæve og anderldes løsninger. Et par af de ting jeg går og undrer mig over:

 

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Det er super spændende læsning.

  Jeg boede jo selv to måneder i Kina med min kæreste og vi søgte job i et par uge i Beijing, hvor det var lidt en blanding af at være turist og samtidig styrte rundt og snakke med recruitere, tage til jobsamtale og være stresset.

  “Jeg skifter mellem at synes at det hele er utrolig spændende og fantastisk, og så til at synes at det hele er frustrerende og irriterende.” – Den sætning er fuldstændig spot on og min oplevelse med Kina er, at det er et fantastisk sted at rejse (specielt længere sydpå efter min opfattelse), men et frustrerende sted at få en dagligdag til at rulle…

  Smiler af dit billede fra metroen. I rush hours har man ikke en chance. Kineserne er ivrige efter at sidde, og der er mange af dem 😉

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Tak for kommentaren Morten. Vi har jo snakket lidt om Kina sammen før, og har nok oplevet lidt af de samme ting. Det er et vanvittigt land. Vanvittigt spændende, men også bare vanvittigt 🙂 Min kæreste fik forresten en sideplads i metroen i dag, så det var ret breaking news herhjemme!

 • Anders Andersen

  Hej Nikolaj,
  Hvis du skifter Kina ud med Schweitz, så har du lige beskrevet mine to år efter, ja, samme arbejdsplads som dig. Som dig flyttede jeg til udlandet fordi min bedre halvdel fik en mulighed, og som dig var jeg med som vedhæng der forsøgte at få økonomien til at hænge sammen ved at arbejde som konsulent/iværksætter der arbejder hjemme fra og dyrker sport.

  Hvis jeg skulle gøre det samme igen, så ville jeg fokuser på at :
  1) Lære sproget. Hvad skal man bruge fransk til? efter at have boet to år i et fransktalende land uden at lære, indser man hvilken mulighed man har misset. Kinesisk er nok ikke nemmere end fransk, men hvis jeg var dig ville jeg virkelig forsøge. Kina er lidt det nye USA og du ved aldrig hvornår du vil få gavn af det sprog.
  2) Få et kontor ASAP!!!!! du bliver ikke effektiv fra cafeer og hjemme fra soveværelser (se det her meget meget vigtige tip: http://www.youtube.com/watch?v=co_DNpTMKXk) Så dumt at jeg aldrig fik et kontor. Sign up her: http://www.reddit.com/r/NoFap/. Sæt mål for hvor mange timer du skal fakturer hver uge!
  3) Angående sport, så var det lidt min måde at forkæle mig selv det var fedt, men også noget der måske tog lidt overhånd og blev en luxery, som jeg altid kunne bruge som undskyldning i stedet for at lave arbejde. Sport er vigtig men det er en nogenlunde stabil økonomi også.
  4) Økonomi. Fuck hvor er det svært. Værst er parpir arbejde med SKAT osv. men prøv at hold et overblik, og virkelig undgå at brug for mange penge. Og hold det så simpelt som muligt. Og lad være med at bruge hele din opsparing med det samme, selv om du tror at det hele bliver bedre om 3 måneder fordi det gør det ikke.

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Tusind tak for kommentaren Anders. Spændende at høre fra en som har var i noget nær samme situation (og klaret det godt).

   Det er nogle rigtig gode pointer og tanker du har gjort dig, og jeg er ret enig i dine punkter. Kontor har jeg jo, men desværre meget vanskeligt tilgængeligt. Jeg skal ud at rejse 5 uger om lidt, men når jeg kommer tilbage skal jeg have fundet et.

   Sproget… Jeg ved det er en stor mulighed. Men kinesisk er en stor mundfuld, og jeg interesserer mig ikke så meget for sprog. Min kæreste er god til sprog og synes det er sjovt, så hun lærer hurtigt. Mit mål er at kunne det vigtigste. Jeg ved det ville være en ressource senere, men man bliver også nødt til at have lidt fokus. Jeg er ret sikker på at min fremtid ikke er i Kina, og jeg satser jo ret seriøst på triathlon. Jeg føler allerede mine dage er bookede op, men det er måske bare en dårlig undskyldning for ikke at gå i gang med det som virker som en stor opgave.

   Økonomi… Lad os tales ved 3-4 måneder og se hvordan det går 🙂

 • Bjarke Johnsen

  Jeg står i præcis samme situtation som du gjorde, min kæreste skal også dertil pga udd. Jeg selv er navigatør og har endvidere arbejdet som sælger i 6 år før sømandslivet.. Hvordan er mulighederne for at finde et tilsvarende job i Beijing?

  Mvh
  Bjarke Johnsen

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Hej Bjarke,

   Tak for din kommentar. Det er nok svært at finde et job i søfart, da Beijing ligger langt fra vandet, som sælger ved jeg sku ikke. Der er en del danske virksomheder derude og de er meget flinke til at hjælpe danskere i gang, så jeg vil helt sikkert foreslå at du tager kontakt til nogle af dem.

   Jeg har nogle få kontakter, som jeg kan give dig. Send mig en mail på nikolajastrup@gmail.com

 • Christian

  Spændende at prøve og læse med i dine erfaringer. Havde en til for forholdsvis nylig en kæreste der læste kinesisk. Hun tog derfor et semester i Kina (Beijing) og jeg var ovre at besøge hende inden vi tog hjem. Jeg kunne sagtens nikke genkendende til nogle af dine iagttagelser, bl.a. hvordan der bliver opfundet job, der reelt ikke er der, blot så folk har noget at lave…
  Men anyhow gjorde turen desværre også mere skade end gavn på nogle punkter og føler lidt jeg står i stampe, så tanken om at tage ud at arbejde et stykke tid og komme væk virker mere og mere tillokkende.
  Så vil blot høre om der er noget du kan foreslå man kan gøre for at kunne finde et arbejde der i en periode?

  Mvh
  Christian

 • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

  Hej Christian,

  Tak for kommentaren.
  Spændende betragtninger! Hvad synes du om Beijing?

  Jeg ved simpelthen ikke hvordan man skal finde et job i Beijing. Jeg ville nok starte ved nogle af de danske virksomheder og se om du kan hjælpe med noget der for en lav løn.

 • Hej Nikolaj..

  Jeg har lige et sprøgsmål ang- om du kender til nogle fællesskaber på facebook eller hjemmesider for, dansker der bor i Kina? – Hvor man kan komme i kontakt til andre dansker.

  Jeg bor i england på andet år, og her er der i hvert fald 3 på facebook, for england generelt – Samt en del andre for London området. Og så tænker jeg om du kender til ligende bare i Kina, da jeg tænker på at flytte til Kina til efteråret.

 • Hej Nikolaj,
  Jeg er lige faldet over din blog, og har med interesse læst dette indlæg.

  Jeg vil lige høre, om du evt. har nogle gode råd til at finde bolig i Beijing?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri