No bullshit iværksætteren Bo Møller: Fuck funding!

No-bullshit-iværksætteren Bo Møller: Fuck funding!

Nikolaj Astrup Madsen 10. July, 2014 4 kommentarer

Vi lever i en tid, hvor der er vanvittigt meget fokus på iværksætteri og det er gået hen og blevet populært at være iværksætter. Det er fantastisk, men ofte så synes jeg personligt at det er blevet lidt for hipster. Der er enormt meget tom snak og for lidt fokus på skabe en solid forretning, som faktisk tjener penge.

En af de iværksættere jeg beundrer enormt meget er Bo Møller, som blandt andet driver HTML24 og Terapeut Booking. Jeg var så heldig at han deltog i den første Refuga tur til Kilimanjaro, hvor vi havde mange gode snakke om iværksætteri. Bo er det jeg kalder en “no bullshit iværksætter”. Han har klare holdninger og er en god forretningsmand. Til gengæld er der er ikke mange fine og tomme ord.

Jeg ved at Bo har nogle klare holdninger om iværksættermiljøet i Danmark, så jeg spurgte om han ville være interesseret i at skrive et indlæg om det. Det er blevet til en kort intro video og så selve indlægget.

Bo Møllers indlæg kommer herunder:


Hvorfor fa***n er der så meget fokus på funding og så lidt fokus på at tjene rigtige penge? Funding er et middel. Overskud er et mål.

Hej allesammen. Jeg hedder Bo Møller (Her er min Twitter og her er min LinkedIn). Jeg er iværksætter og har været det i mange år. Jeg tjener penge, har en rigtig dejlig Audi, en semi-lækker motorcykel, ryger gode cigarer, går jævnligt ud og spiser og er direktør i HTML24. I år blev jeg et af Berlingskes 100 talenter. For nyligt blev jeg 28. Det fejrede jeg med familie og venner på en super hyggelig båd i Øresund. Om et par uger tager jeg en lille måned til Bali med min kæreste. Jeg er ikke milliardær, men jeg tjent mine første millioner – og det ser ikke ud til at stoppe.

Kort sagt – jeg tjener penge på mine forretninger. Derudover har jeg ansatte med gode lønninger, bonusordning og kunder som er glade. I HTML24 tjener vi nemlig penge så vi kan levere god service og få dygtige medarbejdere. Alt det her er naturligvis ik’ kommet af sig selv – men det må være et andet blogindlæg! (Jeg kender alt til #prøverigen!). Dette blogindlæg skal handle om funding!

Hvis du ik’ allerede har fornemmet det er jeg i øvrigt fuld af selvtillid når det kommer til business og iværksætteri. Min virksomhed HTML24 har leveret millionoverskud (før skat godtnok) hvert år siden den startede og nu har jeg tænkt mig at blande mig i #cphftw debatten fordi jeg mener jeg ved lidt om forretning. I særdeleshed har jeg en holding til hvordan man skaber en sund virksomhed – startup eller ej. Udover HTML24 har jeg i øvrigt netop investeret i 2 forskellige tech-startups, så jeg kender udemærket til processen omk. investeringer.

So here goes!

Jeg synes vi har fået alt for meget fokus på funding. Det er blevet super populært at være iværksætter. Det er da også forståeligt? Vi følger jo allesammen iværksættere på Instagram som gør det godt. Og har man set The Social Network så er det da svært at lade være med at drømme om at lave det næste Facebook.

Problemet er bare, at funding i Danmark er blevet til et mål. Når jeg deltager til diverse events omk. investering eller iværksætteri handler det næsten altid om funding. Der bliver ekstremt sjældent talt om profit. Men hvorfor? Hvorfor får man overhovedet funding? Har vi glemt det?

Læs lige de her tre sætninger.

-> Idéen med en virksomhed er at tjene penge.

-> Idéen med funding er at skalere hurtigere.

-> Idéen med skalering er at tjene flere penge.

Gi’r det mening?

Idéen med en forretning er IKKE at få funding. Idéen er at tjene penge. SÅDAN skaber man en solid forretning. Bevares – funding kan være et rigtig godt middel – men det nytter ikke noget at det bliver målet!

Ligeledes synes jeg det er nogle ekstreme valueringer vi ser på startups for tiden. Jeg var til et investor-arrangement for nogle måneder siden hvor virksomheder som kun havde en idé og 2-3 måneders arbejde søgte funding for helt op til 7.000.000 kr. Jeg kan da sagtens selv hyre folk til at arbejde 2 måneder og finde folk til at bygge den samme halvgode idé for væsentligt mindre?! Det er jo ik’ fordi dem der pitcher til de her events brænder for deres idé. Jovist – måske brænder de lidt for det – men da ik’ nok til at investere sølle 10.000 kr. eller (gud forbyde det) måske 50 eller 100.000 kr. pr. mand som de skal låne i banken?

Hvis ik’ du selv vil investere i din virksomhed – tror du så overhovedet på den?!

Nu er det jo nemt for mig at råbe op om at huske at tjene penge i sin virksomhed. Og ja – selvfølgelig gi’r det mening at investere når der er et fornuftigt rationale bag. Alt for ofte er der bare intet rationale bag investeringerne hvis du spørger mig.

Så her er mit opråb til danske iværksættere. Funding er fint nok. MEN sørg nu for at ha’ en model for at tjene penge først. Og hvis du så gerne vil ha’ investering fra noget andet end det offentlige skal du måske overveje selv at investere andet end din tid.

Og her er så – lige på falderebet – lidt tips til hvordan jeg mener man tjener penge i en forretning.

Skal du have funding? Så lav en forretning hvor du kan bevise at forretningen kan tjene penge. Brug din egen tid på at sørge for at forretningen kan skabe omsætning og har en valid business case inden du tager fat i investorer. Så står du i øvrigt også meget stærkere.

Hvis du har både idé, seriøs forretningsplan og er villig til selv at investere, så gi’r jeg til gengæld gerne en kop kaffe og taler om hvor mange penge du skal bruge.

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Amen ! Fremragende øf Bo.

  Kommer til at tænke på DHHs snak fra Startup School. Gammel, men stadigvæk meget relevant http://www.youtube.com/watch?v=Y2UXPfz_Kgk&feature=kp

 • Peter Lauge

  Ha – den der med de 7.000.000 kr, får mig til at tænke på de gode gamle dage (90erne) hvor der var noget som hed “First tuesdays” – ved ikke om det findes mere.

  Der var der en mand som gik på scenen med en projektide – han skulle bruge 15.000.000,- nu og her til udvikling. Måske er beløbet vokset i mit hoved gennem tiden. Hvor jeg bare tænkte, hold kæft jeg kan lave mange udviklingstimer for dette beløb 🙂

  Tænker også tit på at mange af de projekter på f.eks. kickstarter.com – hvor folk køber produkter ud fra nogle visioner på en Powerpoint – næsten. Der må være mange som modtager noget være møg der bare ikke virker. Har dog ikke hørt nogen, men det må findes. For der er langt fra at få en god ide og sælge den, til kunne producere, levere og tjene penge.

  God sommer 🙂

 • Hej Bo,
  Jeg kan godt lide din vinkel på hvordan forretninger bliver drevet i dag. Jeg er stor fan af din virksomhed HTML24 jeg synes du har gjort det godt.

  Det kan måske være at vi ser en Boble sprænge igen om lidt.

 • Rigtig godt blogindlæg.

  Jeg synes virkelig du har fat i noget. Vi ses til WorkAway.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri