Lær af folk der er bedre end dig selv

Nikolaj Astrup Madsen 14. January, 2012 2 kommentarer

Det kan være irriterende at være omkring folk der er bedre end en selv. Uanset om det er en forretningspartner som altid leder an, en studiekammerat der evig og altid har de gode argumenter og karakterer eller en træningspartner som altid kan løbe fra dig, så har vi en tendens til at blive godt og grundigt irriteret på dem.

Det er aldrig sjovt at være lige bag ved nogen og hele tiden blive sat. Men der er næsten ikke noget mere givtigt end at være omkring folk der er bedre til hvad end du nu laver.

3 grunde til hvorfor du skal være sammen med folk der er bedre
Livets skole
Man bør egentlig stræbe efter at finde folk som tænker anderledes end en selv, har opnået mere, arbejder hårdere eller lignende. Sid på samme kontor med dem, kom i deres studiegruppe eller træn med dem.
Jeg har selv gjort det, dog helt ubevidst – Endda 3 gange:
 • På mit HD studie kom jeg i en studiegruppe de første to år med nogle rigtig dygtige og rare mennesker. De kunne tørre mig i en hver diskussion, men jeg lærte mere af dem end af de tykke bøger.
 • De to gange jeg har haft selskaber med en anden forretningspartner har det været med folk som både har haft større resultater bag sig, flere erfaringer og flere kundskaber. Det har været lærerigt.
 • Nu træner jeg til tider med Lillan og Erik. Vi svømmetræner i Bellahøj Svømmehal, og først skal vi altid have en kop kaffe, hvor vi snakker om træningen, udviklingen, målene og processen. Den time vi sidder der lærer jeg mere end noget studie nogensinde vil lære mig.
Hvad får den anden ud af det?
Et forhold mellem mennesker skal jo gerne gå begge veje, så man skal gerne finde noget man kan bidrage med, så man ikke kun er en tæge der suger til sig:-)
Det bedste er selvfølgelig hvis den ene er god til en ting, og den anden god til en anden – og at man så kan lære af hinanden. Alternativt må man finde en anden rolle. Jeg forsøger fx altid at bidrage med drive, gå-på-mod og ungdommelig naivitet de steder jeg ved andre er bedre end mig.
Fyr dine venner

Det handler ikke kun om at finde folk der påvirker dig i en positiv retning, men også omkring at fjerne de folk som påvirker dig negativt.

Jeg tror det var Martin Thorborg som kom med det her statement en gang til et foredrag. Tanken er at hvis man har en ven som man ikke kan bruge til noget, så drop venskabet. Det kan være en ven fra folkeskolen, som man simpelthen ikke har noget til fælles med mere, eller en person som altid er negativ og påvirker dig negativt.

Selvom det selvfølgelig er sat på spidsen, er der nogle gode tanker bag. Man bør gøre sig nogle tanker omkring, hvilke mennesker man er omkring. De påvirker dig.

I stedet for at fyre den bedste ven fra gamle dage, kan et meget effektivt skridt være at fjerne bekendte fra Facebook, hvis de altid er meget negative eller simpelthen ikke bidrager med noget konstruktivt. Det er en befrielse når man først slipper for de sure og negative statusopdateringer, som ofte kommer i en lind strøm. Fjern dem og giv mere plads til det positive og konstruktive – det du kan bruge.

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Spot on!

  Jeg hører ofte argumentet imod netop dette. “Hvis man går i andres fodspor, så kommer man aldrig foran.” Det er selvfølgelig rigtigt. Men at imitere succes til at begynde med er et godt grundlag for at bygge videre selv.

  Jeg oplevede præcis samme effekt, da jeg i sin tid blev udtaget til det militære landshold i orientering. Alene ved at tale løbet igennem før og efter flyttede jeg mig mere end når jeg bare deltog i løb eller træning på egen hånd.

  Søren

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Hej Søren,

   Du har helt ret – Det er vel også noget med at tage det bedste fra begge verdener. Hvis vi nu tager træning som et eksempel, er det heller ikke det smarteste at følge en anden slavisk. Men du kan lære af personens erfaringer, og et træningssæt en gang i mellem kan måske presse dig lidt videre.

   Tak for at dele dine erfaringer – det er spændende læsning!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri