Jagten på den ægte succes: Det versatile menneske

Nikolaj Astrup Madsen 06. May, 2013 10 kommentarer

Så længe jeg har husket har jeg ledt efter en anden måde at gøre tingene, en anden måde at få succes på – en anden måde at definere mig selv som person. I min skoletid var jeg altid gennemsnitlig (eller under gennemsnittet) og jeg vidste tidligt at hvis jeg skulle konkurrere på samme bane som mine skolekammerater ville jeg tabe. Jeg havde behov for at gøre tingene på en anden måde, at skabe min egen unikke vej og få succes på en anden måde.

Tankerne tog fart da jeg begyndte at møde iværksættere. Jeg mødte folk som havde succes på en anderledes måde og som skabte deres eget liv. De satte spørgsmålstegn ved alt det jeg havde lært var vejen til succes; Den slaviske gang igennem uddannelsessystemet og et godt betalt job, hvor man har slips på.

Gennem de mennesker jeg har mødt har jeg defineret en ny form for karrieremenneske, som jeg kalder “Det versatile menneske”. “Versatile” stammer fra Latin (versātilis). Versatile kan beskrives som “Capable of doing many things competently.

Det versatile menneske jagter succes på flere områder i livet og ikke mindst balancen mellem disse ting. Det versatile menneske ser livet som en stol som bæres af forskellige ben – fjernes et ben skvatter stolen sammen.

Karakteristika ved det versatile menneske: 

Herunder har jeg forsøgt at definere denne form for karrieremenneske. Jeg har hovedsageligt mødt denne type personer i iværksættermiljøet, men det er vigtigt at slå fast at det ikke handler om lønmodtager vs. iværksætter. At være et versatile menneske er et mindset og en måde at leve livet på, og det kan både være lønmodtagere og iværksættere.

Den nye form for karrieremenneske:

Be too complex to categorize. Look far and wide. There are worlds to conquer.
– Tim Ferris
Hvorfor er det versatile menneske interessant? 

Det versatile menneske har jeg defineret ud fra de mennesker jeg har mødt, som jeg synes har ægte succes. Ægte succes kan defineres som lykke, at udleve ens drømme og leve et liv i balance hvor man har flere forskellige prioriteter. Det versatile menneske er for mig interessant fordi livet er andet end penge og titler. Der er så mange muligheder i den verden vi lever I og det er tankevækkende at de fleste gør som man altid har gjort og tager til takke med ting som ikke gør dem rigtig glade.

Det versatile menneske er interessant fordi denne type menneske skaber det liv de ønsker, omfavnerne muligheder og definerer deres egne muligheder.

Eksempler på det versatile menneske

Jeg har mødt en del mennesker som har inspireret mig til disse tanker, og som løbende inspirerer mig til at gå andre veje end den traditionelle. Det er mennesker som skaber, som lever og som får det fulde ud af livet. Jeg kunne nævne en del herunder, men har valgt at fremhæve følgende:

Shannon Bufton, cykelpioneer i Kina

Det versatile menneske

Shannon er oprindelig arkitekt fra Australien. Han arbejdede nogle år i Kina, hvor han besluttede sig for at gå en helt anden vej. Jeg har mødt Shannon her i Beijing hvor han driver sit firma SERK, der er en kombineret café og cykelværksted, hvor jeg tit kommer for at arbejde og snakke om cykler. Shannon og hans kone driver desuden Smarter Than Car Beijing, der har til formål at fremme cykling i Beijing – En by hvor cykler engang var det foretrukne transportmiddel, men hvor biler nu fylder bybilledet.

Shannon gør flere ting som jeg synes er interessant. Han har valgt det sikre fra og valgt at gå sin egen, helt unikke vej for at udleve sin drøm. Han har opgivet sikkert job og god løn for reelt at gøre en forskel og udleve hans drøm. Shannon er en pioneer på hans område, fordi han skaber hans område.

Shannon og hans initativer er ofte i medierne og bliver brugt som taler når der skal snakkes om bæredygtig transport. Hans café/cykelværksted er for nyligt blevet kåret til en af verdens 10 cooleste bike shops i et australsk medie.

Besøg SERK her og Smarter Than Car Beijing her.

Tobias Schelle, iværksætter uden grænser

Det versatile menneske

Jeg mødte Tobias i Singapore i januar 2013. Vi kendte hinanden helt overfladisk fra sociale medier; jeg var i Singapore for at køre et triathlonstævne og holde ferie og Tobias mellemlandede. Det gav mulighed for at spise frokost sammen hvor vi snakkede om iværksætteri, om at bo udenfor Danmark, at leve et liv hvor man har flere mål og triathlon.

Tobias er definitionen på det versatile menneske. Som 26-årig startede han et firma i Indonesien, og i dag driver han firmaet 24slides.com, som har over 20 ansatte i netop Indonesien. Tobias er netop nu bosat i Barcelona, selvom hans ansatte er i Indonesien. Han har redefineret hvordan man normalt arbejder og gør tingene på sin egen måde. Det der er interessant ved Tobias er at han har flere mål og har succes med dem. Han vil gerne vokse sin virksomhed, men det skal hænge sammen med hans andre interesser og prioriteter. Han nyder livet med hans kæreste, deres lille barn og hund i Barcelona og prioriterer også at holde sig i god form; blandt andet har han gennemført en Ironman.

Det indtryk jeg fik af Tobias er en fyr som er dygtig og som er meget bevidst om at bruge tiden på det der er vigtigt – det der er vigtigt for ham. Tobias er uddannet fra Copenhagen Business School og jeg kan ikke lade være med at tænke på, at mange af hans tidligere medstuderende i dag arbejder i store, fine firmaer og har flotte titler – Men det er Tobias som lever livet fuldt ud.

Hvordan tager man de første skridt? 

Det første skridt er at overveje om man laver det man virkelig vil nu og om ens tid er fordelt mellem de rigtige ting. Det er meget sværere end det lyder, men det første skridt er at få en idé om hvordan man ønsker at leve.

Mennesker er forskellige og har forskellige mål, så det er svært at give en decideret guide. Brug ovenstående eksempler som inspiration til at se hvordan man også kan leve. Der vil løbende komme andre cases her på siden.

 

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Rigtigt inspirerende – tak for det!

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Tak for at du læser med 🙂

 • Super godt indlæg Nikolaj!

  Og tak fordi jeg nu fik sat ord på at jeg “bare” er et versatile menneske i stedet for anderledes/underlig 🙂

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Det er sku ikke underligt at udleve sin drøm, som du gør. I bund og grund er det vel mere underligt ikke at gøre det 🙂

 • Hej Nikolaj

  Hvor er det nice skrevet. Du beskriver en ting, som rigtig mange går og tænker over – særligt bureaukrati delen – og det er efterhånden en fornøjelse at følge med på din blog.

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Tak for de fine ord Sasa!

 • Nikolaj, når du nu skriver:

  “Det første skridt er at overveje om man laver det man virkelig vil nu og om ens tid er fordelt mellem de rigtige ting.” og så også tager det forbehold, at det er svært at komme med en guide, kunne du så måske fortælle lidt om hvordan du selv fandt ud af det?

  mvh
  Mikael

  P.S. Hvor er “abonner på svar” boksen ???

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Hej Mikael,

   Jeg kunne godt have uddybet lidt angående mig selv i indlægget, men i bund og grund er det her mit mål og ikke der hvor jeg er nu, så jeg er ikke oplagt som case. Jeg arbejder netop på balancen mellem de forskellige prioriteter i mit liv, for det er vitterligt en kunst at gøre det. En typisk problemstilling er jo at man har gang i for mange projekter, og den falder jeg ofte i.

   Angående abonner på svar, så mener jeg du automatisk abonnerer på kommentarer, når du kommenterer. Ærlig talt er min blog tydegrim og outdated – Og så skulle du se backend 🙂 Jeg håber at få lavet redesign i løbet af sommeren, da der er meget som halter.

 • Gode eksemplet og vigtigt at kunne møde disse personer der kan inspirer. Kan dog lide du citerer Tim Farris, som jo også er et godt eksempel. Du har sikkert også læst hans første bog “The 4 hour work week”.
  Kom gerne med henvisning til flere danskere !

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Hej Jacob,

   Tak for kommentaren. Jeg synes selv at Tim Ferris er spændende, og at man kan lære meget via hans bøger og blog. Selvom det tiltrækker en masse lykkeridder som bare vil have hurtige resultater uden en indsats, så er der meget viden som kan hjælpe dig til at gøre noget unikt, og det synes jeg er fedt.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri