Interview: Thomas Rosenstand – Dansk iværksætter i USA

Nikolaj Astrup Madsen 12. September, 2011 6 kommentarer

Hvis du følger lidt med i iværksætteri og online markedsføring, så kender du måske Thomas Rosenstand fra Amino, Twitter eller hans egen blog. Thomas er søgemaskineoptimeringsekspert, iværksætter, forfatter, investor og en erfaren ræv.

Han bliver fulgt af mange på både Amino, Twitter og hans egen blog, og det er ikke kun på grund af de gode råd og indlæg om online markedsføring, men også fordi han har erfaring, holdninger og kant.

Jeg skrev til Thomas fordi jeg godt kunne tænke mig at vide lidt mere om hans baggrund, erfaringer, livsstil, at flytte til USA, mentalitet osv. Vi aftalte at mødes på Iværk&Vækst 2011 – Iværksættermessen i Forum, hvor vi fik en god snak.

Ung iværksætter – hårde lærepenge

Det første jeg godt kunne tænke mig at høre var hans baggrund, hvad han har lavet før og hvordan han blev iværksætter. Det viste sig at Thomas som ganske ung, i starten af 20’erne, gerne ville være lastbilschauffør. Da han var ung og uerfaren, var det svært at få job, så han startede selv. På et tidspunkt havde han et par ansatte og forretningen gik godt. Det endte dog med nogle hårde lærepenge. Han fik nogle store, spændende opgaver hos et spansk firma – men betalingen kom aldrig. På grund af de lange betalingsbetingelser i transportbranchen og det han kalder “ungdommens naivitet’, endte han med kæmpe kassekredit og en beslutning om ikke at skulle fortsætte.

Det tog ham 17-18 år at betale lånet tilbage. Jeg spurgte ham hvad det havde betydet for ham, man kan jo altid være bagklog, fortryde osv., svarer han meget bestemt “Jeg fortryder aldrig noget”. De benhårde erfaringer har først og fremmest betydet forsigtighed.

Lønmodtager, salgsdirektør, direktør og det at ændre sit liv

Herefter blev Thomas lønmodtager for at betale lånet. Han fik en flot karriere indenfor salg, hos både Panasonic og Sonofon og endte som salgsdirektør. Fra den ene dag til den anden besluttede han sig for at ændre sit liv. På det her tidspunkt var han gift for anden gang, men han blev “træt af at gå med slips hver dag” og kunne mærke at han skulle noget andet.

Han opsagde derfor både job og kone, og fik via en bekendt mulighed for at køre lastbil i seks måneder og være en fri fugl. Thomas har på det her tidspunkt sprunget i faldskærm en del tid, og har en bekendt som ejer et faldskærmscenter i Aalborg. Han bliver tilbudt at blive direktør – og siger ja tak.

På et tidspunkt møder han sin nuværende kone, som ejer firmaet Concept Interest. Her hjælper han til efter sit job, og bliver til sidst ansat af sin kæreste. Siden hen fik han en anpart i firmaet, så de den dag i dag ejer det sammen.

Selvom han både har haft op-og nedture og skabt både resultater som lønmodtager og iværksætter, lå det aldrig i kortene. Han kom i gang fordi han bare gerne ville køre lastbil.

Fra 11 medarbejdere i Jylland til friheden i USA

Concept Interest var en række år et decideret reklamebureau og havde i alt 11 medarbejdere. Thomas lægger ikke skjul på at de gik døde i det med medarbejdere. På trods af stor succes og stor indtjening, valgte de fra den ene dag til den anden at ændre deres virksomhed, så de solgte reklamebureauet fra og beholdte kun en medarbejder.

Vi er tilbage til 2006, og Thomas har her allerede tanker om at flytte til USA. De begynder at se nærmere på det praktiske. En af grundene til at de flyttede var også at “arbejde mindre og smartere”. At have flyttet til USA betyder at der er kommet en stor ro, fleksibilitet og frihed omkring det daglige arbejde. I Danmark havde Thomas mindst 5 møder om ugen, men efter han er flyttet har han ingen. Det har vist sig at alt kan løses pr. mail eller telefon.

På grund af tidsforskellen møder Thomas ind kl. 14.00 dansk tid(kl. 08.00 i Florida). Det vil sige at han her kan arbejde et par timer med mails og telefon indtil vi i Danmark har fri. Her fra kan han selv strukturere sin tid, og det giver en enorm frihed til at arbejde hvornår han vil.

At gøre arbejdet mindre afhængigt af sin tid

I de initiativer og projekter han arbejder med nu, er der fokus på at gøre arbejdet mindre afhængigt af hans tid. Det er tydeligst i forhold til hans e-bøger, som han har solgt helt utroligt mange af. Han kunne sagtens udelukkende leve af disse e-bøger, men der er alligevel en ny på vej – Han ville dog ikke ud med hvad temaet var!

Det er meget tydeligt når man snakker med Thomas at han er forretningsmand. Alle hans projekter er 100% baseret på at tjene penge. Han er ikke ude på at ændre verden, men han er fuldstændig overbevist om at man bliver nødt til at give folk minimum det de forventer samtidig med at man tjener penge.

Det var svært at finde et billede er hr. Rosenstand. Han er jo en skaldet mand, som er medejer af en hårbutik, så billedet her er lige ham!

Jeg var selvfølgelig også interesseret i det netværk han har. Som han selv siger ville han aldrig kunne have solgt alle de e-bøger han har. Thomas er fulgt af enormt mange på nettet, men han mener selv at han havde opbygget netværket før han begyndte at tænke over det.

Når han skal fremhæve nogle elementer der har gjort at han har fået et stort netværk og personligt brand, er den vigtigste det at have nogle holdninger og kant. Man får kun succes med det, hvis man indser hvad ens holdninger og ens kant er – Man kan ikke bare vælge en holdning fordi det giver genklang og få succes med det. Det er helt tydeligt at den person jeg snakker med er den helt samme som på fx Amino og Twitter. Det er samme temperament og holdninger der går igen.

Bekymringer og problemer

Det blev også til en god snak om iværksætteri og mentalitet(i både USA og Danmark). Thomas snakkede meget om at mange bliver holdt tilbage af deres bekymringer.

Ofte kan bekymringer blive så store, at de helt blokere en og at man simpelthen ikke kommer videre. Et rigtig godt råd er simpelthen at få noteret ens bekymringer ned, og tænke over løsningerne. Simpelthen så alt er gennemtænkt, så man ikke bliver begrænset af sine egne bekymringer – bekymringer som slet ikke er problemer endnu.

Mentaliteten i USA

Det er helt tydeligt at Thomas rigtig godt kan lide den amerikanske mentalitet, og har nogle problemer med den danske. Den høflighed som mange fremhæver ved USA, åbenhed og interesse tiltaler ham meget. Thomas’ egen oplevelse er at det på ingen måde er en facade, men at folk reelt er interesserede.

Generelt er der mange skrøner om USA, som han finder helt forkerte. Her fremhæver han det sociale sikkerhedsnetværk og at de krav der bliver stillet til folk. Blandt andet folkeskolen er langt mere ambitiøs og stiller krav til børnene.

Har man succes i USA siger folk “Good for you – Can I learn something from you?” fortæller Thomas. I Danmark bliver man mødt med skepsis, og det vi nok kalder janteloven.

Thomas er helt klart mere amerikansk end dansk i sin mentalitet – Og hatten af for at gøre noget ved tankerne, og tage livet i egen hånd og flytte til Florida. Hvis man skal opsummere vil jeg mene at Rosenstand har succes i forretning og sit liv fordi han gør det der interesserer ham, lærer af sine fejl, tager chancer og er sig selv 100%.

Tak til Thomas for en lærerig time.

 

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Hej Nikolaj

  Tak fordi du har valgt at fjerne det der Facebook kommentarhalløj. Så kan jeg nemlig komme til at sige tusind tak til dig for, at du har brugt tid på at lave og bringe dette interview. Det sætter jeg pris på!

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Hej Thomas,

   Facebook-kommentarhalløj er væk, og nu skal kommentarerne ikke gennem godkendelse inden de postes. Det ender med at blive helt godt:-)

   Tak for din tid til det lille interview!

 • Jimi Hove

  Jo tak , fjern gerne det Facebook-login- kommentar halløj. Det bliver brugt så man kan se det på folks væg, og så håber man at folk går amok, og bare køber igennem, men det gør de vidst ikke 🙂

  Nå, det var et sidespor. Godt interview 🙂

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Her kan man ikke købe noget:-)

 • Ja væk med det facebook login kommentar pjat. Ikke alt der kommer Facebook ved jo ;o)

  Ellers godt interview.

 • Super interview

  Det er meget inspirende, kan godt følge det med bekymringer og at tankerne for at det går galt står i vejen af det store spring.

  Det inspirere mig meget med en mand der har så stålfast en mening som Thomas, håber at møde ham en dag i det nordjyske.

  Fortsat rigtig god vind fremad til Hr. Rosenstand

  Reene A

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri