hvorforjegstopper

Hvorfor jeg stopper i Ateo

Nikolaj Astrup Madsen 02. April, 2014 32 kommentarer

I sensommeren 2013 teamede jeg op med min kompagnon Mads og Amino omkring at lave et nyt firma. Det var mit mål at forsøge at starte noget større og realisere den drøm – altså skulle jeg gå all in.

Nu har jeg valgt at trække mig ud af projektet igen. Her er lidt om nederlaget og hvad jeg lærte.

Hvorfor jeg trækker mig ud af firmaet

Med det setup gik vi i gang sidste år og jeg har faktisk arbejdet fuldtid siden august 2013 på det. Vi startede med at arbejde videre med et projekt Amino allerede havde. Efter noget tid tog det dog en drejning over i et andet marked, fordi vi så nogle muligheder her.

Hvorfor jeg stopper

Drejningen gjorde også at setuppet og fordelene ved at være de medejere som vi var, ikke var som da vi startede. Her må jeg indrømme at jeg mistede noget af motivationen allerede, selvom ingen havde tvunget os til at tage den drejning vi tog.

Langsomt har jeg måtte erkende at jeg ikke brænder for projektet. Jeg brænder ikke så meget for forretning og for drift at jeg kan arbejde indenfor alle markeder. Jeg har gennem mit arbejde med Workaway og Refuga fundet ud af at jeg skal lave projekter som jeg 100% brænder for, selv ville købe og som jeg bare synes er cool. Jeg er mere produktmand en forretningsmand, åbenbart.

Det har været en god erkendelse, da jeg altid tidligere har troet at det bare handler om sælge et eller andet og så bare knokle. Det der virker for mig er at sælge noget jeg brænder for OG så selvfølgelig knokle.

Hvordan foregik det?

Da jeg selv havde erkendt at jeg skulle ud af projektet, havde jeg dårlig samvittighed overfor min kompagnon Mads, så mit mål med processen omkring at træde ud var at det skulle gøres som en gentleman.

Det er mig som løber fra tingene, så jeg gjorde følgende:

Det er mit indtryk at alle tre partnere synes det var en god beslutning og en god måde at gøre det på. Jeg tror det er en løsning som jeg også vil være glad for når jeg ser tilbage om nogle år.

Hvad jeg har lært

Jeg har i forløbet mange gange overvejet om jeg er blevet for forvent og for forkælet. Jeg har haft en fed frihed, mulighed for at gøre hvad jeg ville. Rejst og boet i udlandet, dyrket sport og levet af at være selvstændig uden mødetider.

Det jeg har lært er følgende:

Faktisk har det været super lærerigt og super fedt at spore sig ind på og erkende hvad der fungerer bedst for en. Selvfølgelig er det et nederlag, men endnu vigtigere er det en vanvittig fed lektie og ikke noget man kan læse sig til i store bøger. Så på den måde har jeg brugt det til at erkende hvad succes er for mig.

Alt i alt føler jeg at jeg er nærmere mine mål end nogensinde.

Hvad det har kostet

Jeg har investeret 75.000 kr. i projektet til at starte med og hele tiden levet af min opsparing / lidt projekter ved siden af. Jeg har siden august 2013 fået mindre end 20-25.000 totalt set i løn fra firmaet. Det er svært at regne ud hvad det reelt har kostet, men tallene her bør give en idé.

Deruodover valgte jeg sidste år at stoppe med triathlon, som jeg ellers var ret seriøs omkring og hvor jeg var kommet forholdsvis langt ift. mit potentiale, for at fokusere på firmaet. Det var i bagklogskabens lys en ret høj pris at betale at stoppe med det.

Hvorfor jeg skriver alt dette

Jeg er meget stor fortaler for at man deler sine nederlag. Her er et nederlag, som er 100% min egen skyld. Det er ikke finanskrisen, ingen har snydt mig – jeg har selv taget beslutningen.

For mig handler det om at fortsætte selvom man møder nederlag. Nederlag er mere en lektie end det er et nederlag og for hver nederlag man kommer igennem bør man være tættere på sit mål.

Hvad så nu?

Jeg vil bygge videre på de erfaringer jeg har fået gennem min blog, min bog, Workaway og Refuga. Det resulterer i at mit lille enkeltmandsfirma skifter navn til Betastof og at Betastof.dk i fremtiden kommer til at være min virksomhed. En del ting ryger her fra bloggen og over i Betastof regi, men jeg vil fortsat skrive personlige erfaringer etc. her på siden.

Jeg relancerer mit lille firma under navnet Betastof d. 20. april og vil ikke fortælle så meget mere nu. Jeg håber du vil følge med.

 

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Tak for din ærlige deling. Det er godt at høre om andet end andres evige succes. Det er også inspirerende, men der er også folk der ikke bliver ved til succes, men stadig lærer af det. Det er fedt at du er ærlig overfor dig selv og hellere går efter passionen frem for at tvinge en indkomst ud af noget du ikke brænder for i længden.

  Alt held og lykke med Betastof.

 • Tak for historien Nikolaj og for at dele den. Som Lars siger så er der nok af “tjuhej-hvor-det-går” historier, men sjældent der er nogle der vil stå ved at livet som selvstændig også er fravalg, nederlag og ensomme nætter i mørket ved køkkenbordet med fortvivlelsens tårer løbende ned af kinderne.

  Held og lykke med de “nye” projekter, jeg glæder mig til at følge dem.

 • Fantastisk at du deler Nikolaj – det er værdifuld viden for alle nye iværksættere. Jeg husker stadig selv første gang jeg skulle komme til den anerkendelse, at det ikke fungerede med en forretningspartner og vores koncept. Det var psykisk ekstremt hårdt.

  Jeg er selv lige sammen med min bror, gået all in på vores projekt DIVE.in fordi at det 100% er her vores passionen findes. Vi ved at der er guld et sted for enden af regnbuen, men bedst af alt så ved vi at vejen dertil er spændende og sjov 🙂

  Sig i øvrigt til hvis du mangler adspredelse fra hjemmekontoret. Jeg sidder jo lige rundt om hjørnet og her er rigeligt plads til gæster der spreder godt humør/energi 🙂

 • Selverkendelse ser jeg ikke som et nederlag, men nærmere en sejr. Du lærer at det du har været igennem og i den proces bliver du stærkere og lærer ting som du kan bruge fremadrettet. Kan man bruge sin læring fra fejltagelser og erkendelser til at forme sin fremtid til at blive mere lykkelig, så har man jo istedet været en sejr, og det ville jeg godt give 75.000kr for 🙂

 • Fedt du deler historien, Nikolaj. Jeg kan sagtens følge dig og dine præferencer. Det er nederlagene man lære mest af – inspirerende at du rykker teltpælene op når du fornemmer at de er placeret forkert. Rigdom er at være rig på muligheder.
  Held og lykke med det nye store projekt!
  Morten

 • Man bliver klogere hver eneste gang. Og det kræver noget at dele ens nederlag. Al respekt for det.

  Held og lykke med Betastof. Du har en god og engageret kunde i mig. 🙂

 • Hej Nikolaj

  Jeg har altid haft stor respekt for dig som person, iværksætter, triatlet og netværker. I mine øjne, er du lidt af en multikunstner indenfor rigtig mange områder. Min respekt er ikke blevet mindre, og fedt at du er så åben omkring dig og dine sejre og nederlag.

  Har sagt det før og gør det gerne igen – Du er en inspiration mange og bestemt også mig.
  Ser frem til at følge dig fremover, håber virkelig en dag at vi kan lave noget fedt sammen.

  Torben Tronborg

 • Jeg har sagt det før: Succesfulde iværksættere har en særlig egenskab til (tidligt) at spotte hvornår nok er nok.

  Det er en en egenskab jeg gerne selv ville have haft for 10 år siden. I stedet arbejdede jeg en vis del ud af bukserne for noget jeg dybest set ikke brændte for. Det har ikke været et kønt syn.

  Så endnu engang – dyb respekt her fra.

 • Stephan Ryer

  Har dyb respekt for at du deler denne historie! Virkelig inspirerende og held og lykke med dit næste projetk 🙂

 • Hej Nikolaj.

  Tak for historien. Som man siger, man kan ikke fortryde ting man prøvede, kun ting man ikke forsøgte. Nu er du skridtet nærmere det rigtige for dig og en røvfuld erfaringer og nye netværk klogere.

  God vind med det nye firma. Af nysgerrighed, hvad skal betale regningerne indtil videre?

 • Martin Hjort

  Det er en fornøjelse at læse, hvornår andre begår fejl – af egoistiske årsager. Ikke af onde tanker, men simpelthen fordi, det får én selv til at reflektere over de fejl man selv begår, og ikke mindst de områder hvor man selv synes man kommer til kort. Som oftest finder man ud af, at det ikke handler om at “komme til kort”, være dårlig til noget eller begå fejl, men bare at vi ER forskellige – og hvor banalt det end måtte lyde, så er det godt at blive mindet om ind i mellem.

  Og nu du selv er kommet til den erkendelse, at du er produktets mand, mere end forretningens mand, så er det helt tydeligt for mig, at du har ret. Med mit kendskab til dig, så giver det rigtig god mening, at du er kommet frem til den konklusion 🙂

  Der er ingen tvivl om, at lyst er centrum i alt hvad man foretager sig som giver succes på den ene eller anden måde. Om du har lysten til at bygge et kæmpe forretningsimperium, eller om du har lysten til den store frihed det er at være kun sig selv, er ligegyldigt.

  Når jeg forklarer mine gamle forældre, at jeg har lidt færre penge, men ikke bare går ud og tager et alm. job (selvom jeg har overvejet det utallige gange), så er det første de gør at undre sig. Især når jeg nævner, at jeg ikke gør noget uden at det er lysten der driver værket. Det kan de simpelthen ikke forstå kan hænge sammen 🙂 Men det er det der er så fedt: At man har friheden til at vælge, både fra og til og man tager de konsekvenser der måtte komme deraf. Og ret ofte er konsekvensen nemlig succes, når man laver det man har lyst til 🙂

 • Fedt at dele den slags indlæg, Nikolaj.

  Ligeså vigtigt personerne er for projektet, er projektet for personerne.

  Held og lykke med Betastof! 🙂

 • Martin Hjort

  Så tak for dit indlæg 🙂

 • Som Torben så rigtig kalder dig Nikolaj, så ser jeg dig også som multikunstner. Og det er bare et spørgsmål om tid, før vi ser noget nyt og interessant for din hånd – som formodentlig bliver Betastof, som jeg ser meget frem til at følge med i.

  Passionen og interessen er helt klart den største del af det at have frihed trods arbejdsdage på 12+ timer. Har man ikke passionen for det, man laver, så går du jo død i det, inden du får set dig om.

  Kender ikke til tallene på nogen måde, så jeg ved ikke, om du kan endnu, men når du en dag kommer til at kunne leve af dine rejseprojekter, som du allerede nu er lykkes meget godt med, så tror jeg, det bliver et boost for dig. Så længe du holder gang i ilden for projekterne. Jeg kunne sagtens se dig lave de rejser uden overhovedet at tjene noget på dem, bare fordi du elsker at arrangere, organisere, planlægge og deltage i dem.

  Og som Oprah Winfrey så ganske korrekt har sagt; “You know you are on the road to success if you would do your job, and not be paid for it.”

  Det har været en vigtig selverkæring at droppe noget, som du ikke brænder for, så du kan kaste dig over det, du er mest forelsket i at lave.

  God vind med dine langt sjovere projekter fremover!

 • Stor respekt herfra. Det kræver mod at indrømme nederlag og kun få tør gøre dette. Ofte med det resultat, at nogle mennesker bliver ved med at arbejde med noget, som de i bund og grund ikke brænder for.

  Held og lykke i din videre søgen efter passionen – med de ting du har gang i, er jeg ikke i tvivl om, at du nok skal finde ind til kernen – og lykkes med det.

 • Det kræver mod at starte noget op og endnu større mod at erkende, når det ikke dur. Stor respekt herfra og held og lykke med den “nye” forretning!

 • Vauw rigtig god artikel om dit nederlag. Det lyder som om du virkelig har været igennem en masse sjæl-søgning og fundet din rette hylde.
  Det er yderst sjælden man hører om nederlag, så tak for og dele din erfaring omkring dit nederlag.

  Mvh
  Frank Eskelund

 • Hej Nikolaj
  Du får lige en high-five og respekt her fra.
  Meget mere har jeg egentlig ikke at sige 😉

 • John Nylander

  Stort cadeau herfra også! – Det kræver meget at skrive så åbent om sine fejl. Respekt.

  Helt og lykke med betastof Nikolaj, glæder mig til at se- og følge med i projektet (:

 • Du havde allerede total respekt fra mig inde jeg læste denne post – og respekten er bestemt ikke blevet mindre nu (ikke mindst fordi jeg 100% godt kan forstå at vi skal have hjertet med i det vi laver).

 • Ditte Maria Kollerup

  Sjældent er det set, at drivkraften for penge skabe store gode langvarige resultater.
  En god portion optimisme, en skør idé og en tro på at kunne gå hele vejen, har før skabt noget godt.
  Oplevelser og livskvalitet som primære elementer – og endda gode økonomiske resultater som ‘sidegevinst’.
  Måske vil du en dag – og måske med Betastof – erfare at passionen i dig var det der skulle give dig den den økonomiske frihed som så mange drømmer om. Pengene er jo en forudsætning, men lykke og anerkendelse skaber de næppe.
  Held med dit valg. Jeg følger med. Og husk: TPL

 • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

  TUSIND tak for de mange, mange kommentarer både her, på mail og sociale medier. Det er overvældende og jeg sætter virkelig stor pris hver eneste kommentar og besked.

  Der er helt vildt mange lærerig kommentarer og pæne ord, så TUSIND tak!!
  Jeg havde på ingen måde forventet så fin respons på at lægge det hele ud på bordet.

  Troen på iværksætteriet har aldrig været større 🙂

 • Hej Nikolaj

  Interessant, at du i så ung en alder, har opnået en selverkendelse, som andre nogen gange er et helt (arbejds)liv om at nå – ja nogen når den måske i virkeligheden aldrig………
  Egoistisk? Tja, det er der nok nogen der vil sige – jeg vil vende den lidt rundt, og kalde det uselvisk, for jeg oplever at godt nok er beslutningen taget fordi du vil udleve DIN drøm, samtidigt med at du tilbyder dine partnere favorable betingelser for overdragelse.
  Det ville have været væsentligt mere egoistisk, hvis du havde lænet dig tilbage og kørt på “frihjul” i ATEO, indtil successen gjorde dig rig uden at du har gjort noget for det – dem er der nok af i denne verden.
  Glimrende at du vælger at forfølge din drøm, og gøre det du brænder for – jeg ønsker dig masser af medvind.
  …..og held og lykke til Mads også.

  “Hvis du er på vej ud ad en vej du ikke føler er den rigtige, er det ingen skam at gå tilbage til udgangspunktet og finde en ny og mere rigtig vej. Men vær opmærksom på at der sjældent findes en genvej.” (Don Pagore)

 • Tak for indlæg, interessant læsning! Der er meget læring i virkeligheden.

  Elsker i øvrigt din illustration om plan vs. virkelighed!

  Held og lykke med fremtidige projekter.

  /Cammilla

 • […] Nikolaj Astrup made a powerful and open blogpost announcing his decision to leave the startup […]

 • […] Nikolaj Astrup made a powerful and open blogpost announcing his decision to leave the startup […]

 • Dejligt at du deler. Jeg er sikker paa at der er god forretning i Ateo og at Mads nok skal goere det til en kaempe succes! At du har splittet om med en anden forretningsmand er svaert, men at goere det med en af sine rigtig gode kammerater er en videnskab i sig selv. Jeg er sikker paa at I er kommet godt ud af det og hver i saer stormer fremad i fremtiden!

 • Det lyder som en skidegod beslutning. Hep til dig! 🙂

 • Ærlig snak, det kan alle forholde sig til 🙂

  Spændende læsning.

  Held og lykke med det nye firma.

  🙂

 • En rigtig god artikel og flot du står frem omkring dit “nederlag”. Men hvis man ikke haft det nederlag, så havde du heller ikke fået erfaringen. Jeg har været igennem den samme mølle, det var dog i en periode på ca. 4 år. før jeg valgte at trække stikket til firmaet jeg havde oparbejdet sammen med en række andre partnere. Jeg valgte til sidst livsglæden fremfor at jagte den store gevinst med nogle partnere som jeg ikke kunne samarbejde med. Held og lykke!

 • Så har dette indlæg lige haft et års jubilæum, og jeg har netop genlæst det og tænkt lige hvor meget der er sket og hvilken succes Workaway Camp er blevet – good call!

 • […] i DK i et års tid. Vi ejer en lejlighed på Frederiksberg i København, men efter at jeg havde kastet håndklædet i ringet med en startup jeg forsøgte at lave og min kæreste havde afsluttes hendes studie, var vi hooked på at bo udenfor DK igen. Denne gang […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri