foto (2)

Hvordan bliver man god til at være iværksætter?

Nikolaj Astrup Madsen 31. October, 2013 6 kommentarer

D. 1. november har jeg været selvstændig fuldtid i 15 måneder. I denne periode har jeg blandt andet gennemført 5 triatlon stævner, jeg har rejst mange gange og til mange steder (blandt andet boet 10 måneder i Kina) og egentlig ikke manglet noget. Med andre ord var jeg faktisk lykkedes med at leve et rimelig balanceret liv, hvor jeg selv styrede hvad, hvor og hvornår. Det er en rigtig fed livsstil og jeg er faktisk stolt af at jeg kunne få det til at fungere.

Men jeg måtte indrømme at jeg er drevet af at starte noget op og jeg drømmer om at lave et stort projekt. At have en fri, fleksibel livsstil som jeg havde i et år er jeg bestemt ikke færdig med. Men først SKAL jeg have succes med at starte et projekt op – Et projekt, hvor jeg tager det lange seje træk og virkelig skaber noget.

>God iværksætter

Derfor startede jeg omkring 1. august projektet Ateo.dk med mine kompagnoner Mads Ellegård, Nicolai Frisch og Martin Thorborg.

Jeg er (forhåbentligt) i gang med at lykkes med min plan om at blive en succesfuld iværksætter, som jeg har drømt om i mange år. På vejen til det har jeg lært at alle mine tidligere fejl og ikke mindst studeret erfarne iværksættere og andre succesrige mennesker. Der er en række ting som jeg har set igen og igen hos andre, og de filosofier og måder at gøre tingene på prøver jeg selvfølgelig at lære af.

Her er nogle af de ting som jeg forsøger at huske mig selv på. Her er de ting jeg tror det kræver, hvis man vil blive en god iværksætter – de ting jeg prøver at være god til.

At dedikere sig

Det virker måske ret simpelt og åbenlyst, men alligevel fejler 95% med at fokusere på en ting og virkelig dedikere sig til et projekt. Den fejl har jeg lavet så ekstremt mange gange, simpelthen fordi jeg har svært ved ikke at lave 10.000 ting. Det er for de fleste svært at dedikere sig 100% til en ting, fordi vi som regel bliver gladest ved at have flere bolde i luften. Jeg har ofte lavet den fejl at iværksætteriet ikke var min 1. prioritet og / eller at jeg ikke bare har haft 1-2-3 ting i mit liv at prioritere, men i 10 – og det går ikke. Du kan læse om da jeg kom til den erkendelse at iværksætteriet skulle være prioritet 1 her.

At dedikere sig gør at man virkelig kender sit projekt. Man skal være projektet. Kende kunderne, kende processerne og have prøvet alt selv i projektet. Når man dedikerer sig, bliver ved at teste, skrue og prøve ting af, så lykkes det i sidste ende – Det håber jeg i hvert fald!

At håndtere the struggle

The struggle vil jeg beskrive som en periode, hvor alt er usikkert og hvor man er i tvivl om hvad planen er, om tingene lykkes, hvorfor man gør det osv. The struggle kan fx være den periode hvor man har startet op, men hvor man ikke er sikker på sit koncept og hvor intet fungerer og man kæmper for at finde noget retningen. Den periode har jeg lige haft og det er vanvittigt frustrerende.

Jeg tror man møder flere af disse perioder, hvor man er i tvivl om alt, hvor man har svært ved at sove og hvor alt er frustrerende og ser sort ud. Nøglen til at lykkes ligger i at blive god til at håndtere disse perioder. At kæmpe sig igennem the struggle, at blive ved med at kæmpe og så komme ud på den anden side.

Jeg har fejlet så mange gange på denne før, fordi det er her hvor alt skriger at man skal give op og gøre noget andet. Denne gang stopper jeg ikke!

“Life is struggle.”

– Karl Marx

At opbygge ritualer

Nogle forskere har fundet frem til at disciplin er noget man har en vis mængde af. Dermed menes at dem som klarer sig godt ikke er født med en speciel form for vilje eller andet, de har bare været bedst til at sætte tingene i system og få nogle gode vaner ind, som gør at de nemmest muligt får gjort de kedelige ting.

Man kan kalde det at bygge ritualer. Ritualer er gode til at klare de opgaver som skal klares, men som kan være svære at motivere sig til. Og dem er der mange af som iværksætter.

Nogle af de ritualer som jeg forsøger at bygge op er:

Start småt og byg ovenpå  

En af de ting jeg fortryder er at jeg ikke har startet simpelt og fået succes med en simpel ting og så bygget videre der fra. Det gør at man muligvis har nogle penge, men vigtigst af alt så har man en succes og det er trods alt nemmere at bygge videre på. Tankegangen kommer fra at få få gode vaner, hvor det fungerer rigtig godt at få en nem, simpel, god vane først og når det er lykkes kan man tage en større mundfuld.

Selv har jeg lavet alle mulige ting, både større og mindre og ofte mange forskellige ting. Jeg tror at jeg ville have kunne haft større succes tidligere hvis jeg havde sat mig et mindre, realistisk mål først og fået succes med det og bygget videre der fra. Et godt eksempel på en som har gjort dette er Casper Blom, som først fik succes med sine golfbolde og så har bygget videre der fra.

Denne model forklarer tankegangen godt:

God iværksætter

Iværksætteri er en ikke eksakt videnskab. Der er vitterligt mange veje til Rom, men min erfaring er at disse få, simple pointer går igen og igen ved rigtig mange succesfulde iværksættere og derfor prøver jeg at implementere den måde at tænke på selv. Baseret på alle de mange, mange fejl jeg har lavet, så kan jeg se at disse ting fungerer og det prøver jeg at leve efter.

Hvilke ting tror du, at det kræver for at blive en god iværksætter?

 

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Jeg har lige sendt artiklen til Lise (hende, der gider trækkes med mig) på grund af den her sætning:

  “Men jeg måtte indrømme at jeg er drevet af at starte noget op og jeg drømmer om at lave et stort projekt. At have en fri, fleksibel livsstil som jeg havde i et år er jeg bestemt ikke færdig med. Men først SKAL jeg have succes med at starte et projekt op – Et projekt, hvor jeg tager det lange seje træk og virkelig skaber noget.”

  Dét der. Dét kan jeg genkende.

  Vi ses!

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Det er egentlig lidt sjovt. Jeg troede på et tidspunkt at det optimale ville være at leve totalt frit og det er det måske også – Bare ikke lige nu. Jeg bliver nødt til at få lavet et større projekt 🙂

 • Jeg er slet ikke i tvivl om at ovenstående er det der skaber en succesfuld iværksætter.

  Samtidig har jeg også bidt mærke i, at succesfulde iværksættere altid siger at de har mange fiaskoer bag sig.
  Så evnen til tidligt at spotte/indse/erkende at en idé er kulsejlet, mener jeg også hører med til at være succesfuld iværksætter. Kan personligt godt se tilbage på et par projekter som nok fik lov til at leve lidt for længe 🙂

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Det er en rigtig god pointe Lars. Jeg var engang lidt frustreret over mit CV efter flere projekter, som ikke lykkedes, men i dag sætter jeg pris på de fiaskoer, som jeg selv tror på har en stor betydning for fremtidig succes. Latterligt at vi har så meget fokus på et snorlige CV og en snorlige vej igennem uddannelsessystemet. Som Thorborg sagde forleden; “Laver du ingen fejl, så er det fordi du ikke giver den nok gas”.

 • Rigtig god artikel Nikolaj.

  Jeg kan sagtens nikke genkendende til afsnittet, at dedikere sig. Jeg har og er en være klovn til og kun koncentrere mig om et projekt. Derfor har jeg også haft mange fiasko oplevelser. Jeg har da heldigvis lært af dem.

  En af de ting jeg har lært er, at det er en god ide og outsource så meget man kan, så man kan koncentrere sig om den vigtigste ting i ens firma og det er og få succes og tjene penge.

  Frank

  • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

   Hej Frank,

   Tak for kommentaren. Det med at dedikere sig er virkelig svært og noget som jeg også er en klovn til. Og langt hen af vejen er det også en god ting at prøve flere ting af, men på et tidspunkt skal man nok gå all in. God arbejdslyst 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri