Opbyg dit professionelle netværk

Guide: Opbyg dit professionelle netværk

Nikolaj Astrup Madsen 19. January, 2014 6 kommentarer

“The richest people in the world build networks; everyone else is trained to look for work.”

– Robert Kiyosaki, forfatter til bogen Rich Dad, Poor Dad

Med dette citat vil jeg starte et koncentreret, no-bullshit blogindlæg med nogle helt konkrete ideer til, hvordan du opbygger dit netværk.

Blogindlægget tager udgangspunkt i nedenstående tragt, som jeg har beskrevet i dybden her. Den fortæller kort at alle personer du har et forhold til – det værende på sociale medier eller deciderede venskaber – udgør dit netværk. Tragten viser at de mest betydningsfulde forhold til mennesker kommer når det nærmest er et venskab. Men alle led har værdi – man kan ikke have venne-agtige forhold til alle og at have følgere på sociale medier har også en kæmpe værdi.

Opbyg dit professionelle netværk

Herunder er nogle nemme, konkrete forslag til hvordan du udvider og udvikler dit netværk. Mange af de her ting er bare noget jeg har gjort fordi jeg synes det var sjovt og interessant og først efter har jeg forstået værdien ved det. Måske du bruge disse punkter og arbejde lidt mere strategisk end jeg selv 🙂 Ved hvert punkt er der ligeledes en henvisning til, hvor i tragten det oftes giver mest mening. 

Gør noget gratis

Netværk handler selvfølgelig om at have nogle mennesker at trække på, hvis man får behov for det. Et netværk der kan hjælpe en til at få jobs, kunder eller noget helt. Men jeg synes det er bedst at vende det om og så tilbyde noget først – Simpelthen sætte noget ind på kontoen før man hæver noget. I min verden fungerer det endda bedst, hvis man går skridtet videre og tilbyder noget, sætter noget ind på kontoen uden at forvente noget igen. Hvis man giver noget og forventer noget igen, så giver du ikke noget, så sælger du jo noget.
Jeg har kun gode erfaringer med at gøre noget gratis. Fx at skrive på denne blog, som jeg gør uden at forvente det store og bare fordi jeg synes det er interessant. Derudover har jeg tidligere holdt et gratis online marketing kursus. Det tog måske 8 timer inklusiv forberedelse og kostede omkring 1.000 kr. for leje af et lækkert mødelokale, men til gengæld så har jeg fået et godt forhold til otte personer. Jeg har bare holdt det en enkelt gang, men flere af deltagerne har blandt andet deltaget i Workaway.

Opbyg dit professionelle netværk

Derudover har jeg også givet min bog BEDRE gratis ud. Da salget alligevel var begyndt at dale, tænkte jeg at jeg ligeså godt kunne give e-bogsversionen gratis ud. Det har rigtig mange benyttet sig af og det betyder at de nu er på mit nyhedsbrev, som jeg blandt andet bruger til at udbygge mit navn samt til at sælge pladser til Workaway og Refuga – Nyhedsbrevet fungerer vanvittigt godt og det har været en rigtig god investering at give bogen gratis ud.

At give noget gratis ud kan være suveræne værktøjer til første og andet led i tragten. Laver du et godt digitalt produkt og giver ud, så er det en vanvittig god måde at få nogle følgere på sociale medier, nyhedsbrev etc. af høj kvalitet. 

Kobl dig på et eksisterende projekt og hjælp

Hvert år afholdes konferencen Marketing Camp i København. Det er en hel dag om online marketing, hvor rigtig mange fra branchen kommer. Da jeg valgte at deltage, tænkte jeg at det kunne være hyggeligt at arrangere en “Warm Up”, dagen før konferencen, hvor dem der havde lyst, mødtes og spiste en burger og fik et par øl. Det havde jeg lagt mærke til at de havde gjort før. Jeg skrev til Ib Potter som står bag konferencen og spurgte om jeg måtte arrangere det – Det måtte jeg og virkede ret glad for initiativet. Det var fx her jeg mødt Dennis fra Rito.dk.

Opbyg dit professionelle netværk

Vi var vel omkring 30-35 stykker og da tilmelding skete her på min blog (se mere her), så fik jeg da bredt mit navn en anelse ud i branchen, men vigtigst så mødtes jeg med nogle som jeg kun kendte via sociale medier eller kun kort havde mødt før og fik mulighed for at connecte lidt mere end man normalt gør til en konference.

Denne slags initativer fungerer både godt til at få nogle følgere på sociale medier (qua at mange kom forbi min blog og så mig som arrangør på sociale medier), men specielt godt til det midterste trin i tragten, hvor man lige kommer lidt nærmere end ved et enkelt møde el.lign. 

Inviter på burgere og øl

Lidt i forlængelse af ovenstående punkt og inspireret af Rand Fishkin (læs evt. dette blogindlæg), så inviterede Halfdan Timm og jeg for noget tid siden, hver 3 spændende personer ud på burgere og øl. Reglen var at vi hver skulle finde tre deltagere – Nogle personer, som vi måske havde stødt på, på sociale medier eller som vi havde mødt før, men godt ville lære bedre at kende. De fik en mail som lignende nedenstående:

Hej,
Jeg synes, du er en interessant person. Derfor vil jeg høre, om du har tid til den 11. januar 2014 kl. 19 i København til at mødes over middag?
 
Halfdan Timm og jeg – begge iværksættere med hhv. og JUF.dk og Ateo.dk – har aftalt hver at invitere 3 personer, vi synes er interessante og gerne vil lære at kende ud at spise på xx. Vi betaler regningen, hvis I har lyst til at spise med os.
 
Formålet med aftenen er blot at lære hinanden at kende – eventuelt at tage en øl bagefter.
 
Du er en af de 3, jeg gerne vil lære bedre at kende – så jeg vil blive glad, hvis du har mod på at tage med os og 5 andre den 11. januar?
Mange hilsner
Nikolaj Astrup

Vi havde en super god aften, hvor man udover at lære de personer man havde inviteret bedre at kende, så lærte jeg også de tre Halfdan havde inviteret at kende. Det er svært at måle værdien af sådan her og det var også ligeså meget for det sociale, men på baggrund af de snakke vi havde, den sparring og indsigt man fik bare under en middag og et par øl bagefter, så vil jeg kalde det en super, super god investering.

Opbyg dit professionelle netværk

Denne fremgangsmåde er super god til at få folk fra trin 1 og 2 ned til 3’eren i ovenstående tragt. 

En time i telefonen kan være guld værd

Nogle gange har man behov for noget sparring og her er det fedt at kunne trække på sit netværk. Ofte er mit indtryk at folk forventer lidt for meget af deres netværk – Ja, nærmest at folk vil arbejde gratis for dem. Det har Soulaima Gourani skrevet et rigtig godt blogindlæg om her. Her nævner hun netop også folk ofte vil hæve på netværkskontoen uden nogensinde at have sat noget ind.

For mig skal der en del til før jeg beder en person direkte om gratis sparring. I stedet, så har jeg et par gange kontaktet en virkelig skarp person indenfor et felt, hvor jeg har en konkret udfordring og spurgt om jeg måtte købe en times sparring på telefon. På den måde sparer man en masse tid (både for en selv, men også den anden person) ved at langt og ligegyldigt kaffemøde og man viser personen at man har respekt for hans eller hendes tid, ved – selvfølgelig – at ville betale for den.

Opbyg dit professionelle netværk

Brug Clarity.fm til at få sparring fra nogle virkelig erfarne folk. Du betaler pr. min i snakker sammen.

Jeg gjorde det blandt andet da jeg udgav min bog. Så købte jeg en times sparring på telefon af Thomas Rosenstand, da jeg ved at han har haft stor succes med at selvudgive. Den sparring kan man ikke forvente at få gratis.

Dette er et super godt værktøj i sig selv, da man virkelig kan få noget vanvittig god sparring. Det er også en måde at få kontakt til nogle personer, som måske kan virke uopnåelige. Nu kender de dig og er du heldig valgte de lige at følge dig på Twitter, fordi de da skal følge med i det projekt de har rådgivet omkring. Jeg kan varmt anbefale konceptet Clarity.fm, hvor man kan få sparring fra nogle virkelig dygtige personer – Du betaler pr. minut I snakker sammen. Mit næste opkald er med en af co-founderne af oDesk! 

Jeg håber at du kunne bruge disse ret lavpraktiske metoder til at møde nogle spændende mennesker, få noget fantastisk sparring og til at få ting til at ske. For det er jo det, det hele handler om 🙂

netværk

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Rigtig godt indlæg. Den med burgerne havde jeg ikke stødt på før – den skal helt klart prøves af i praksis (så har man også en god grund til at opsøge den nærmeste Halifax) 😉

  Arbejder man med online markedsføring, ehandel og lignende, bør man tage med på Workaway.nu – er man en flink gut, er der vist garanti for at man kommer hjem med et større netværk på den bekostning.

 • Fedt indlæg, Nikolaj!
  Du bliver helt sikkert inviteret på en burger, næste gang jeg er kbh området 😉

 • Rigtig spændende indlæg!

  Ser frem til at hilse på dig med eller uden burger 🙂

  Tak for inspirationen.

 • Super fedt indlæg! Der er helt klart flere ting her, som jeg vil tage med mig!

  Tusind tak 🙂

 • Super fedt indlæg!.. Blev meget inspireret af nummer to!.. Fedt koncept.

 • […] Du kan læse mere om dette, med fokus på netværk, i dette blogindlæg. […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri