Digital nomade

Digital nomade: Mine to års erfaringer med at kombinere arbejde med at rejse

Nikolaj Astrup Madsen 13. September, 2015 2 kommentarer

De sidste par år har jeg været heldig at rejse meget. De sidste par år har jeg brugt ca. 10 måneder om året udenfor Danmark og været i omkring 15 lande. Jeg har boet opholdt mig steder alt fra få dage til 10 måneder. Jeg har været i lande som er meget anderledes end DK og jeg har været i europæiske storbyer, hvor alt nærmest er som derhjemme. Jeg har arbejdet fra kontorpladser i kedelige miljøer, på cafeer og i super fede coworking spaces.

Alt i mens har jeg forsøgt at kombinere det med at arbejde og så har jeg gjort det hele med min kæreste, Michelle. Jeg vil super gerne dele mine erfaringer – Jeg kan allerede nu fortælle, at konklusionen er, at jeg på ingen måde er færdig med at rejse 🙂

Denne artikel er laaang, så jeg har delt den op i nogle punkter – Spring til direkte i mellem afsnittene, hvis det hele bliver for langt. Samlet læsetid for hele artiklen er: 15 min. 

 1. Hvor jeg har boet (inkl, perioder, boligform, fordele og ulemper)
 2. De 10 ting det har lært mig at rejse på den her måde
 3. Hvilken måde jeg vil rejse på i fremtiden
 4. 5 råd til dig der vil kombinere arbejde med eventyr
 5. De 10 billeder, som minder mig om at det har været det hele værd
 6. Konklusion

1. Sådan har jeg levet de sidste par år:

Sted: Beijing, Kina

Digital nomade

Det første sted vi har boet udenfor Danmark og hvor vi blev tændt på at leve sådan blev født. Min kæreste og jeg tog til Beijing i 2012 for at tilbringe et år der, da hun kom ind på en Master uddannelse der. Vi havde altid drømt om at bo i udlandet og nu havde vi pludselig en mulighed. Samtidig var Beijing tilpas eksotisk til at vi var tændt.

Periode: 10 måneder, 2012-2013

Boligform: Fast lejlighed, som vi fandt igennem et bureau. Helt normal lejemål, hvor man betaler depositum og har en fin kontrakt. Møbleret med med nogle mangler, så vi købte selv sengetøj, mikroovn, lidt lamper etc. Desuden mistede vi lidt af vores depositum da… ja, da det er Kina 🙂 Alt i alt var huslejen lav, men det hele løb op, så det havde faktisk været nemmere med noget ala hvad vi gjorde i Barcelona (Airbnb, se mere herunder).

Kontor: Havde fundet et sted ved en dansk virksomhed som ville låne mig et skrivebord gratis men to timers transport (en vej) i myldretiden i Beijing var ikke det værd. Hovedsageligt hjemmefra. Enormt svært at finde kontorfællesskaber.

Fordele:

 

Ulemper:

Sted: Barcelona, Spanien

Digital nomade

Efter Beijing var vi hjemme i DK i et års tid. Vi ejer en lejlighed på Frederiksberg i København, men efter at jeg havde kastet håndklædet i ringet med en startup jeg forsøgte at lave og min kæreste havde afsluttes hendes studie, var vi hooked på at bo udenfor DK igen. Denne gang besluttede vi os for at det skulle være lækkert, bekvemt og noget nemmere end Kina. Vi besluttede os for at tage til Barcelona, hvor vi er kommet nogle år ifm. Refuga. Her er vi desuden kommet tilbage til igen og igen og det er nok efterhånden vores base.

Periode: 5 måneder, 2014

Boligform: Vi fandt en super fin lejlighed på Airbnb lidt væk fra turistspots og fik presset ham lidt i pris. Virkelig plug’n’play, da det var fuldt møbleret og med alt vi skulle bruge af fx køkkenting, håndklæder, sengetøj.

Kontor: 3-4 dage om ugen kontorplads ved Regus, resten på café eller hjemme.

Fordele:

Ulemper:

Sted: Marokko

Digital nomade

Vi kickstartede 2015 med at tage til Marokko lige efter nytår, fordi Refuga havde en tur der til. Tanken var fuld gas på eventyr, og vi havde ikke planlagt hvor længe vi skulle være der, og hvad der skulle ske efter.

Periode: 1,5 måned

Boligform: Ingen. Vi rejste rundt og var både i Atlasbjergene, ved vandet, i huset vi brugte til Refuga og i fantastiske Marrakech. I alt var vi omkring 5 forskellige steder på 40 dage (vi havde lejet en bil)

Kontor: Intet, hvor vi nu var. Undervejs havde vi dog 10 dage på et co-working / co-living sted i en lille surfer / fiskerby, så her blev der virkelig arbejdet igennem.

Fordele:

Ulemper:

Santiago, Chile

Digital nomade

Efter Marokko tog vi til Brasilien, hvor min kæreste har familie, da det havde været et par år siden vi havde besøgt dem. Da vi tidligere har rejst rundt i Brasilien, så vi det som en mulighed for at besøge et af de andre lande, som ligger i “nærheden”. Vi endte lidt spontant med Chile, da vi nemt kunne finde noget coworking space, og fordi vi vidste, der var bjerge tæt på Santiago, hvor vi boede.

Periode: 2 måneder

Boligform: Lejlighed booket på Airbnb på forhånd. Super nemt og ligetil, dog kunne det have været federe at bo privat ved nogen for at lære lidt mere om Chile, når vi ikke fik set så meget ellers af landet.

Kontor: Stort coworking space fyldt med iværksættere.

Fordele: 

Ulemper:

Diverse:

Derudover har vi i perioder mellem 1-21 dage været i Italien, Østrig, Polen, Slovakiet, Portugal, Tanzania, Slovenien, Ungarn, Kroatien, Rusland og Singapore. Det har både været på Refuga ture, weekendbesøg, steder hvor vi reelt har boet og arbejdet i et par uger og andre former for rejser.

2. De 10 ting jeg har lært ved at rejse fuldtid

1. Det er på ingen måde nemt eller så eksotisk som mange “digitale nomader” gør det til
Det kan være forbundet med mange frustrationer at rejse rundt, mens man forsøger at koncentrere sig om sit arbejde. I teorien prøver man at kombinere to modsatrettede ting. Det er besværligt og dyrt at rykke rundt hele tiden, man havner nogle gange i kvarterer eller boliger, som ikke er som forventet, og det kræver meget energi. Det billede som ofte er, at folk som lever sådan her er meget eksotisk, men det er bestemt ikke altid sådan det er. Går man ind til det og forventer, at det bare er let og fantastisk, så bliver man klogere på den hårde måde.

2. Klare prioriteringer er et must
Det tog os lidt tid at afklare vores prioriteringer. Da vi startede ville vi både rejse, være ultra seriøse med vores projekter, og jeg dyrkede sport på et seriøst plan. Det er bare umuligt at gøre så mange ting 100%, som man skal have sine prioriteter i orden, så man ved hvad der er en klar nummer 1. Vi er qua vores erfaringer i år, kommet frem til at arbejde skal være klar nummer et. Det har det sådan set hele tiden været, men vi skal være bedre til at gøre rejse til en klar 2’er og skrue væsentligt ned for hvor mange ryk vi laver om året – Mere om det i konklusionen.

3. 2x 80% er stadig mere end 1x 100%
Selv med klare prioriteter så forsøger man jo at kombinere to ting. Min erfaring er, at vil man noget 100%, fx satse på sin virksomhed 100% så skal man være kompromisløs, og så nytter det altså ikke noget også lige at skulle besøge 10 lande på samme tid. Men når det er sagt, så kan man godt få det bedste af begge verdener. Ved at sænke ambitionsniveuet en anelse for både arbejde og rejseriet, så er det muligt at kombinere begge. 2x 80% giver trods alt mere end 100%.

4. Alt er nemmere med planlægning
Det har skiftet lidt med, hvor gode vi har været til at planlægge ud i fremtiden. Det er fedt at være spontan, men når man samtidig har fokus på arbejde, så skal der planlægges. Med god planlægning kan man virkelig gøre det nemmere for sig selv. Med god planlægning mener jeg 99% at man bare planlægger i god tid. Med fx Airbnb og lidt research på nettet er det super nemt at flytte til et nyt sted, men jo kortere tid før man planlægger det, jo sværere bliver det.

5. Rejse = uddannelse
Jo mere jeg rejser, jo mere fantastisk synes jeg den her verden er. Jo mere jeg rejser, jo mere optimistisk bliver jeg. Jeg bilder også mig selv ind, at jo mere jeg rejser, jo mere tolerant bliver jeg. For mig at se er at rejse den vildeste form for uddannelse. Fuck MBA, fuck alle online kurser, fuck startup accelerators. Hvis du virkelig vil lære noget om dig selv og vores verden, så skal du bare rejse. Hvis alle i verden rejste til fjerne egne, ville vi forstå hinanden så meget bedre, og vi ville have langt færre problemer i verden. Klart de mest interessante, mest tolerante og åbne mennesker jeg har mødt er folk der har boet uden for deres hjemland i kortere eller længere tid – Jeg synes virkelig at bo ude burde være en fast del af fx gymnasiet, specielt i den globale verden vi lever i i dag.

6. Vi er mere ens, end vi er forskellige
I Marokko mødte vi en amerikansk kvinde, som havde ret stor succes i reklamebranchen i New York, men som var på vej til at lægge det på hylden for at rejse og bryde helt fri. En af de ting hun havde lært ved at rejse var, at vi var mere ens end forskellige, og det quote synes jeg er så vanvittigt godt. Det hænger lidt sammen med at rejse er lig uddannelse. Jo mere vi rejser, jo mere ens forstår vi også, at vi er ens – Selvom kulturen måske er helt anderledes.

7. Uden en fysisk base, må du finde en base et andet sted
Når man rykker rundt meget, skal man passe på, at man ikke bliver rodløs. Min grænse for, hvad jeg synes er hjem er begyndt at rykke sig, og når jeg er i Danmark nu føler jeg mig ikke så meget hjemme, som jeg normalt har gjort. Danmark er der jeg kommer fra, men hvor hører jeg egentlig til nu?
Den rodløshed kan dog også resultere i noget godt tror jeg. Når man ikke har en fast fysisk base, må man finde en anden base, sådan rent mentalt. Når jeg ikke har haft en 100% fast base, har det tvunget mig til at finde ro og balance i mig selv og over de år hvor jeg har rejst er jeg begyndt at hvile væsentligt mere i mig selv end tidligere.

8. Jeg er helt ekstremt heldig
Som danskere er vi generelt enormt heldige. Vi er det rigeste og mest lykkelige land i verden. Når man rejser bliver man hurtigt mindet om, at mange er langt fra så heldige som os. Mange har helt andre begrænsninger, og når man oplever det, så lærer man virkelig at sætte pris på hvor heldig man er. Vi kan nærmest få visum til alle steder i verden, men det er ikke givet for mange andre nationaliteter. At jeg kan leve på den her måde er ekstremt priviligeret, og jeg føler, at det er en helt unik chance, som ville være ekstremt dum ikke at bruge. Min kæreste og jeg minder hinanden om hvor heldige er, næsten hver uge.

9. Man bliver lykkeligere af, at ikke alt er som det plejer
Jeg tror virkelig på at man bliver lykkeligere, når man rejser og oplever noget nyt. Selv når jeg har boet i Danmark har jeg fuldt en simpel leveregel, som handler om at besøge minimum 4 nye lande om året. Når jeg har boet i DK, synes jeg hurtigt at alting er som det plejer. Man kender simpelthen alting så godt, at ens sanser slet ikke er skærpede og at man slet ikke lægger mærke til de små ting. Når man er et nyt sted, så lægger man mærke til sprog, dufte, vejret og mange andre ting. Den følelse får jeg selv steder som i Barcelona, hvor jeg har været meget og som jo er meget lig DK – Når det er et andet land, vil det næsten altid være lidt fremmed, og det skærper sanserne. De her ting synes jeg gør mig lykkeligere. Det er oftere, jeg får en følelse af at være virkelig lykkelig, fordi jeg simpelthen lægger mere mærke til de små ting.

10. Man bliver nødt til at jagte det liv, der passer bedst til en.
Bare fordi du er født i Danmark, betyder det ikke at det er det sted, hvor du vil være gladest eller have flest muligheder. At leve på den her måde har været en jagt på både en livsstil og et sted, som passer os og gør os glade. Som så mange andre ting i livet, så bliver man nødt til at gøre sig nogle erfaringer for at blive klogere og ved at bo forskellige lande i kortere og længere perioder og på forskellige måder, så synes jeg virkelig at jeg får nogle erfaringer, som jeg tror ,at jeg kan bruge til at have en livsstil, som passer mig helt perfekt.

Digital nomade

Når jeg ikke har arbejdet foran computeren har mit arbejde bestået af at rejse med Refuga.

5 råd til dig der vil kombinere arbejde med at rejse

I de ovenstående 10 erfaringer, ville du kunne udlede en del råd jeg ville give om at skulle kombinere arbejde med at rejse. Men derudover har jeg 5 råd, som du måske kan bruge:

1. Brug nu muligheden ordentligt
Jeg synes enormt mange der forsøger at kombinere arbejde med at rejse, de såkalde digitale nomader, rejser til steder hvor der nærmest kun er personer som dem. Mange går udelukkende efter at vejret skal været godt og det skal være billigt. Det kan selvfølgelig godt lokke med en virkelig lækker og nem tilværelse, men i mine øjne, så bruger man ikke den mulighed man har ordentligt, hvis man udelukkende gør det. Du har en mulighed for virkelig at lære noget om dig selv og om vores klode, ved at rejse nogle anderledes steder hen, som er mere fremmede end Danmark.
Det er fint at få lidt strand og luksusliv ind på kontoen også, men de to ting kan du sagtens balancere. Selvom jeg bruger en del af min tid i Barcelona, så er det næsten for nemt og lækkert. Vi er lige nu ved at planlægge 2016, og der skal virkelig sættes ind på eventyrkontoen.

2. Rejs som det passer dig
Ovenstående skal selvfølgelig passe med, at du rejser som det passer dig. Der er ingen rigtig eller forkert måde at rejse på, og hvis du beslutter dig for at leve sådan her, så har du jo nemlig mulighed for at leve som du virkelig vil. Så rejs som det passer dig, men kom også lidt ud af komfortzonen nogle gange.

3. Ha’ en økonomisk buffer
Når man rejser rundt, ved man aldrig, helt hvad der sker, så jeg kan virkelig anbefale at have en økonomisk buffer. Mister du fx nogle kunder, kan det muligvis være sværere at skaffe det tabte tilbage, hvis du ikke er i Danmark. At have en økonomisk buffer, så du ved, at du altid kan klare et par måneder, hvis det hele går galt, gør dit liv væsentligt roligere.

4. Gør det så nemt for dig selv som muligt
Med mindre du er 100% besluttet på at bo det samme sted i meget lang tid, så vil jeg altid anbefale dig at gå igennem sites som Airbnb, så du får en plug’n’play løsning, hvor alt er inkluderet. Det er måske lidt dyrere, end hvad du ellers ville kunne have fået en lejlighed til, men det kan nemt vise sig billigere på den lange bane. Alt hvad du kan gøre for at minimere administration og papirbøvl, jo bedre. Derfor rejser jeg også altid på turistvisum (bemærk dog at de fx i Thailand raider coworking spaces og anholder folk der arbejder uden arbejdsvisum). Derfor har jeg også via Elance altid fundet assistenter i de lande jeg er i. Dem har jeg så på Skype, så de kan hjælpe mig med planlægning og hvis jeg har nogle spørgsmål eller skal have ting til at ske i et land, hvor jeg nok ikke kan sproget. Det er virkelig noget der har hjulpet mig.

5. Gør det, i det mindste bare en kort periode
Jeg vil virkelig, virkelig, virkelig anbefale alle at tage ud at rejse, hvor de kombinerer det med arbejde. Jeg vil garantere at du ikke fortryder det og at du vil lære mere end du ville have gjort samme periode derhjemme. Har du muligheden og lyst til at gøre det, så kan jeg klart anbefale dig at komme afsted.

Konklusion:

Skal jeg drage en konklusion over de to år, jeg har rejst og boet udenfor Danmark, så vil det overordnet set være, at det har været det værd. Det er ikke en perfekt livsstil, men en måde at lære en masse om vores verden og om sig selv på. For mig har det været en slags dannelsesrejse, hvor jeg langsomt er blevet klogere på mig selv, om hvordan jeg gerne vil leve i fremtiden. Jeg har ikke fundet opskriften på den perfekte livsstil, men jeg er blevet klogere, og ved hvad de næste skridt er.

Næste år vil vi stadig rejse rundt, men hvor vi bor ca 5-6 måneder hvert sted. Det er den periode, som jeg har fungeret bedst. Uden at afsløre, hvor vi skal hen, kan jeg sige så meget, at vi skal til steder, hvor vi kan finde den rette kombination af gode arbejdsforhold, men samtidig skal det være lidt mere eventyr end det fx er i Barcelona.

På den lange bane er det svært at lave en konklusion på, hvor vi kommer til at være. Danmark er jo stadig hjem, og hvor vi har familie, så der er sikkert der vi ender, men lad os nu se.

En af hovedkonklusionerne på de her år, må også være at langtidsrejse virkelig er en fantastisk måde at lære om sig selv og verden på. Det jeg har lært de sidste par år ville jeg ikke bytte for noget.

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Hey Nikolaj

  Virkelig fedt indlæg med mange tankevækkende pointer. Er vild med, at du udfordrer dig selv og søger eventyret 🙂

  Læser gerne flere indlæg om dine rejser 😉

 • Virkelig en spændende artikel! Det må være fedt, at tjene penge på noget man virkelig brænder for! En dag kunne det da være fedt, at prøve at være digital nomade, men det kræver lige lidt mere før jeg er der 😉 Men det er altid fedt med noget inspiration fra en, som det rent faktisk er lykkedes for! 🙂

  Keep up the good work!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri