Coaching er dødt, træning lever

Nikolaj Astrup Madsen 08. December, 2011 6 kommentarer

Jeg har altid haft en aversion mod begrebet coaching. Det at alle og enhver kan tage et weekendkursus og kalde sig coach er latterligt. Jeg hørte en gang om en pige der kaldte sig life- and businesscoach. Hun var 19 år og boede hjemme hos sine forældre.

Det at alle og enhver kalder sig coach, har lidt ødelagt et super godt koncept. Det at bruge en træner fx til sin ironman-træning eller en mentor til sin personlige og/eller faglige udvikling kan være et stærkt værktøj. Et værktøj der kan gøre dig hurtigere, skarpere og bedre end de andre. Så lad os droppe ordet coach, og i fremtiden bruge træner og mentor.

Hvorfor skal du bruge en træner eller mentor?

En træner eller mentor er en person som er erfaren indenfor et bestemt område, og som er dygtig til at hjælpe andre folk videre mod deres mål. Du kan bruge en træner eller mentor til at trække på personens erfaringer, og dermed undgå nogle af de dyrebare fejl de har opnået.

At have en træner eller mentor er ikke et quick fix på et problem. Det er netop det der er galt med coaching i mine øjne. Folk uden erfaring der lover dig et bedre liv, er lidt som mails på dårligt engelsk der fortæller du har vundet 2 millioner Euro.

Mr. Miyagi er både træner og mentor

Mr. Miyagi er både træner og mentor. Jeg er en sucker for de film!

At have en træner hjælper mig med at træne klogere, så jeg træner så meget og så hårdt, som gør at jeg udvikler mig. Hverken mere eller mindre. Da jeg begyndte at tænke over at gå i gang med triathlon, snakkede jeg med flere som havde gennemført en Ironman. De trænede 20-25 timer om ugen igennem flere år, men var stadig langsomme. De trænede ikke klogt.

Er en træner pengene værd?

Dette indlæg er inspireret af et indlæg i Lars Bachmanns iværksætterjulekalender af Mikael Reick, hvor han forklarer hvorfor du bør få en mentor. Jeg kan kun anbefale at læse indlægget.

Mikael fortæller om en der kontaktede ham, og ville have ham som mentor gratis. Det er lidt samme respons jeg får, når jeg fortæller folk at jeg betaler en træner til min triathlon træning. Folk synes åbenbart det er mærkeligt at betale for at få hjælp. Her er hvorfor det ofte er det værd:

– Du får adgang til dyrebare erfaringer
– Du kan undgå fejl, der kan koste dig dyrt
– Du kan få respons på netop din proces
– Du bliver bedre
– Du kan spare tid
– Du får en indsigt, der gør at dig klogere på processen

Vælg den rette mentor eller træner

Det kan være svært både at vurdere om man har behov for en mentor eller træner og hvordan man får fat i en.
Anbefalinger er altid et rigtig brugbart værktøj, fordi de er baseret på erfaringer, og specielt indenfor dette område kan det anbefales at gå efter anbefalinger. Hør hvem andre har gode erfaringer med, og se hvem der deler deres viden fx på en blog, på Twitter eller lignende.

Starten på Challenge Copenhagen 2011

Starten på Challenge Copenhagen 2011

Da jeg i tidernes morgen drev et ungdomsmagasin, blev vi kontaktet af en succesrig forretningsmand, som gratis ville være vores mentor. Det var en super god mulighed for at få noget sparring, og de kontakter vi fik gennem hans netværk sparede os for mange penge. Det viste mig at mange rigtig gerne vil dele deres viden og hjælpe andre på vej. Tag fat i erfarne og dygtige folk, og fortæl dem om dig selv. Det koster intet.

Tips til en professionel ironman træner

Hvis du kunne tænke dig at bruge en træner til at gennemføre en ironman, kan jeg anbefale Aleksandar Markovic, som driver Out Of Bubblegum. Ham har jeg brugt det sidste år! Jeg har også mødt Ole Stougaard, tidligere elite triahtlet og vinder af Norseman, som virker til at være en utrolig dygtig træner.

Kort om manden bag

Nikolaj Astrup Madsen
Tak fordi du læser med! Jeg er en ung iværksætter, løber og selvudnævnt forfatter. Her på siden skriver om jeg mine erfaringer og oplevelser på vej mod mine mål som iværksætter og i livet. Jeg er interesseret i hvordan mennesker bliver gladere og får mere ud af livet. Jeg har skrevet bogen BEDRE og driver til daglig rejseprojektet Refuga.

KOMMENTARER

 • Hej Nikolaj,

  Jeg er glad for at kunne have inspireret dig til dette indlæg og det er rigtig godt at høre, at du allerede gør brug af en mentor.
  Med hensyn til at bruge ordet “coach”, så er jeg ikke enig med dig. Jeg synes det er et fint ord og at der findes brodne kar indenfor coaching er ikke anderledes i min optik, end at der findes dårlige trænere.

  Jeg ved så heller ikke om jeg misforstår hvad du skriver, for jeg mener da i HØJ grad, at det er en genvej (shortcut) at gøre brug af en person der kan vise dig vejen. Det er jo hele ideen bag at få fat i sådan en person. Man undgår en masse fejl og spilder langt mindre tid… så hvis ikke det er det samme som en genvej, så har du tabt mig. 🙂

  Vi er enige om, at det ikke giver øjeblikkelig succes, men det er noget helt andet.

  Omkring hvorvidt man har behov for en træner, så vil jeg mene, at det har man altid. I hvert fald hvis man har sat sig nogle mål man gerne vil nå. Det vil altid være muligt at gøre ting hurtigere, bedre eller smartere, hvis man får hjælp fra en der allerede har gjort det. Om man så har LYST og/eller RÅD til den hjælp er noget helt andet.

  Men super fedt at der er kommet gang i denne dialog og jeg håber at mange flere vil begynde at lede efter hjælp i form af en mentor eller en træner.

  Mvh
  Mikael

 • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

  Hej Mikael,

  Tak for din kommentar og tweet.
  Ordet coach er i mine øjne(og ører) populært og minder mig om et 14 dages kursus på en aftenskole, hvorefter man kan redde gud og hver mand. Det jeg prøver at sige med indlægget er ikke så meget hvilket ord man bruger, det er egentlig lige meget, det handler om at se på mentoring/coaching på en anden måde.

  Du har ret i at det kan være en genvej at få en person der kan vejlede dig og du kan sparre med(jeg har ændret sætningen), men det er ikke et quick fix. Coachin/træning/mentoring er et værktøj som, brugt rigtigt, udvikler og udfordrer dig – det er ikke en handy løsning, men et handy værktøj. Men der er vi vist enig.

  Jeg tror alle kan få noget ud af en træner eller mentor, men om man selv mener behovet er der, er nok individuelt. Derfor må det første skridt være at erkende at man kan bruge hjælp til at nå nye mål, og derefter hvem, hvordan og hvorledes.

  Tak igen for gode input, og for at starte debatten.

 • Hej Nikolaj!

  Interessant debat du har startet. Jeg er jo også uenig med dig på en række punkter. Du har helt ret i at mange kunne have glæde af en anden person på vejen mod deres mål. Det er bare sådan at der findes en række definitioner på begreberne coaching, mentoring, rådgivning, supervision. Derfor kan det være farligt bare at bruge dem i flæng. Det er ret vigtigt at vide, hvad man forventer at få. Vil man have rådgivning er det i høj grad overlevering fra den vidende person til lærende. Vil man coaches, bliver man stillet en masse spørgsmål, man skal reflektere over og udvikle sig ud fra. På samme måde har alle de andre betegnelser nogle definitioner. Derfor synes jeg det er ret synd at begreberne coach og coaching har fået en negativ ladet betydning hos en del af befolkningen. Idéen i coaching er fantastisk, da man tager udgangspunkt i at mennesker besidder et stort potentiale og selv har løsningerne på deres egne problemer/udfordringer. Coaching i min optik er ikke et quickfix! Hvis folk forventer det, skal de ikke komme til mig ihvertfald. Det er langsigtede mål der skal lede én mod det man nu går og drømmer om.

  Slutteligt vil jeg sige at du har en meget interessant blog og mål du har, spændende at læse…

  Mvh.
  Kenneth Dreyer

 • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

  Hej Kenneth,

  Mange tak for din kommentar og pæne ord, håber du vil læse med fremover!

  Jeg kan sagtens forstå at du er lidt uenig, det er også sat lidt på spidsen. Det overordnede mening med coaching / mentoring / træning er – for mig der ikke er uddannet eller sælger noget af det – det samme. Problemet for mig opstår når en masse pludselig kalder sig coach, som hende den 19 årige der kaldte sig life- and businesscoach.

  Så bliver det altså lidt for fluffy for mig må jeg indrømme.

  Jeg tror faktisk at rigtig mange coaches er super dygtige, og noget man kan bruge til noget. Men der er brug for noget klarere kommunikation. Hvad er det egentlig man kan forvente, hvordan forløber det osv.

  Jeg har også set nærmere på dit website. Ser interessant ud at du beskæftiger dig med sportsfolk. Måske vi skal tage en snak en dag?

  • Hej Nikolaj!

   Jeg kan sagtens følge dig ang. at coachingbegrebet er blev udvandet. Du har helt ret i at det kan være meget uklart, hvad man får. Det gør det heller ikke lettere i forhold til markedsføringen. Udfordringen er at få det kommunikeret tydeligt nok ud. Der findes også forskellige retninger og syn inden for coaching. Min måde at arbejde med det sker i kombination med mentaltræning og lign. teknikker, så afhængig fra person til person lægges vægten i forskellig grad på coaching/rådgivning. Vi kan sagtens tage en snak en dag vedrørende dine triathlon mål. Jeg har de sidste to år gennemført marathon i Berlin – inspirerende mål at arbejde henimod.

   Mvh.
   Kenneth

 • Nikolaj Astrup Madsen Nikolaj Astrup Madsen

  Hej Kenneth,

  Jeg er helt enig i dine pointer!

  Lad os tales ved i den nærmeste fremtid.

  /Nikolaj

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Relateret indhold

Få bogen BEDRE gratis...

Nikolajs projekter er nævnt i

JP DR Trendsonline Femina Computer world Tv2 Fri